Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřela tvář obřího bankrotu v USA. Šéf (†78) WorldCom strávil 13 let za mřížemi

Zemřel bývalý šéf zkrachovalé firmy WorldCom Bernard Ebbers
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
3. února 2020
13:56

Ve věku 78 let zemřel v neděli Bernard Ebbers, bývalý šéf americké telekomunikační společnosti WorldCom odsouzený v jednom z největších účetních skandálu v USA. Oznámila to jeho rodina.

Krach společnosti WorldCom v roce 2002 byl ve své době největším bankrotem v historii USA. Ebbers byl v roce 2005 za krach firmy odsouzen na 25 let vězení, do něhož nastoupil v září 2006. Byl shledán vinným ze zorganizování podvodu. Nakonec si odseděl 13 a čtvrt roku, propuštěn byl v prosinci kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu.

Ebbersův právník loni v září uvedl, že jeho klient má vážné zdravotní problémy, mimo jiné je slepý, trpí srdečním onemocněním a anémií a potřebuje pomoc při chůzi, jídle i oblékání. Zřejmě také trpěl demencí. Za necelý rok zhubl o více než 18 kilogramů.

Bývalý vyhazovač a tvrdý podnikatel

Ebbers se narodil v Kanadě a jeho život byl původně učebnicovým příkladem amerického snu. Mladík, který se po střední škole živil jako vyhazovač a mlékař, získal bakalářský titul v USA jen díky basketbalovému stipendiu. Po škole se vydal do světa velkého obchodu.

Po neúspěšném pokusu se sítí motelů přišla v roce 1983 myšlenka založit telekomunikační společnost. Vzápětí vznikla firma LDDS, od roku 1995 nazývaná WorldCom. Pro svoji tvrdost v podnikání byl nazýván dravec nebo predátor.

WorldCom se vymanil z režimu bankrotové ochrany v roce 2004 a přejmenoval se na MCI. Později firmu koupila společnost Verizon Communications.

Wells ( 3. února 2020 16:03 )

S ještě k tomu zloděj.

prudentiacz ( 3. února 2020 14:21 )

Opravdu učebnicový příklad - loser od začátku do konce.

Zobrazit celou diskusi