„Je nám to strašně líto, ale bohužel musíme potvrdit informaci, že odešel Ivan Král. Upřímnou soustrast rodině i blízkým přátelům,“ uvedl festival Metronome Prague. Manželka hudebníka Cindy Hudsonová v tiskovém prohlášení uvedla, že zemřel ve svém domě v americkém Michiganu, Král prohrál boj s rakovinou.

„Není snadné tady zůstat sám, šťastnou cestu kamaráde,“ smutní jeho přítel, hudebník Ivo Pospíšil. Zpráva zarmoutila i skupinu Lucie, která na svých facebookových stránkách sdílela smutnou vzpomínku.

„Moje posledné (virtuálne) stretnutie s týmto skvelým hudobníkom a priateľom pri krste knihy NEUVĚŘITELNÝ IVAN KRÁL od Honzy Vedrala. Nevedel som, že bolo posledné. Díky Ivan za vśetky gitary, ktoré si mi nahral, za naše debaty a za tvoju nezmazateľnú stopu vo svetovej rockovej hudbe . R.I.P. Ivan Kral,“ napsal k fotografii ze křtu Královy biografie muzikant Meky Žbirka.

S hudebníkem se rozloučil také bývalý ministr a poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra. „Kácí se dál a dál. Zemřel Ivan Kral, jediný český rocker, který se - zcela zaslouženě - prosadil ve světě. Co říct? Nic. Za něj mluví hudba a texty, které zpíval: R.I.P.,“ napsal a citoval část textu písně Dancing Barefoot, kterou Král napsal spolu s legendární rockovou hudebnicí Patty Smith.

Ivan Král v roce 1966 emigroval do Spojených států, kam následoval své rodiče pracující ve službách OSN. Později se na krátkou dobu stal členem skupiny Blondie a v roce 1975 začal doprovázet zpěvačku Patti Smithovou, se kterou nahrál čtyři studiová alba a napsal pro ni řadu hitů. Po rozpadu skupiny se přidal i k Iggymu Popovi, se kterým nahrál alba Soldier a Party. Poté spolupracoval i se zpěvákem Johnem Waitem a složil hudbu pro několik filmů.

V 90. letech se začal vracet do rodných Čech a stal se vyhledávaným producentem a koncertním umělcem. Vydal zde několik sólových alb, dvojalbum Best Of a produkoval alba českých interpretů, mezi něž vedle kapely Lucie patří například Aneta Langerová, Walk-Chock-Ice, Garáž nebo Mňága a Žďorp. Spolupracoval s Jankem Ledeckým, Jiřím Suchým a Miro Žbirkou. V roce 2001 byl nominován na Českého lva v kategorii Nejlepší hudba k filmu Kabriolet. Koncem února mu mělo vyjít nové album s názvem „Smile“, toho se však již nedočkal.

Král je mimo jiné autorem hitu Dancing Barefoot, který se dočkal 70 předělávek od různých interpretů včetně U2, Pearl Jam nebo Johnnyho Deppa a prestižní časopis Rolling Stone jej zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob. Stejnojmenný název má i dokument, který o Královi natočil režisér Zdeněk Suchý. 

„Muzika je šíleně jednoduchá a nemá cenu se v tom hrabat, jako by to byla nějaká symfonie. Buď to tam je, nebo to tam není. A hotovo,“ přiznal uznávaný multiinstrumentalista v knize Neuvěřitelný Ivan Král novináře Honzy Vedrala.

Publikace s obsáhlým obrazovým materiálem z Králova archivu vypráví o jeho útěku z komunistického Československa, kultovních místech, jakými byly klub CBGB nebo Hotel Chelsea, o koncertech Ramones, Kiss či Bruce Springsteena. „Je tam hodně bojů, bolesti a lásky,“ podotkl Král, který v 70. letech osobně zažil dobu, kdy se v New Yorku rodil punk a garážová hudba.

„Ivan se během těch dlouhých hovorů rozpovídal o věcech, do kterých se mu dřív nechtělo. Některé příběhy jsou úsměvné, jako když ho Iggy Pop při natáčení desky zamknul do skladu pro uklízečku. Jindy bolestivé, jako když došlo k zásadnímu rozkolu s Patti Smith. V některých chvílích jsem měl pocit, že spíš než biografii píšu filmový scénář. Jenomže tohle všechno se doopravdy stalo,“ dodal Vedral.

Fotogalerie
31 fotografií