Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Gretu s kamerou nepustili do uhelné elektrárny. Na zbytek natáčení dohlížela policie

Autor: ČTK, for - 
20. ledna 2020
23:29

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová v Polsku natáčela film o největší uhelné elektrárně v Evropě, označované také za největšího samostatného znečišťovatele ovzduší na kontinentu. Do objektu však nebyla vpuštěna, a tak se musela spokojit s natáčením z veřejně přístupné vyhlídky na elektrárnu a přilehlý hnědouhelný důl pod dohledem policie. Uvedla to v pondělí polská zpravodajská televize TVN 24 s připomínkou, že mladá Švédka jako „hlas generace“ inspiruje a strhává davy.

„Švédka přijela 14. ledna na vyhlídku Kleszczów, odkud je vidět na povrchový důl a elektrárnu Belchatów,“ řekla televizi Ewa Maciejewská z místní policie. Vše se podle ní odehrálo v klidu. Belchatów se nachází asi 100 kilometrů severně od Katovic.

Policisté podle tisku provázeli aktivistku poté, co je přivolali hlídači elektrárny. Thunbergová nejprve požádala skupinu PGE, jíž důl a elektrárna patří, o svolení s natáčením v elektrárně, ale firma s tím nesouhlasila.

Televize připomněla, že to není poprvé, kdy elektrárna Belchatów sehrává roli pozadí pro akce ekologických aktivistů. Loni na její chladírenskou věž aktivisté Greenpeace promítali portrét premiéra Mateusze Morawieckého s nápisem Hanba. Protestovali tak proti tomu, že šéf vlády zablokoval přijetí závazku, že Evropská unie dosáhne do poloviny století klimatické neutrality. Tvrdili také, že tato elektrárna vypouští nejvíce emisí oxidu uhlíku v Evropě.

Greta Thunbergová, švédská aktivistka, během protestů ve Švýcarsku (17.1.2020) Greta Thunbergová, švédská aktivistka, během protestů ve Švýcarsku (17.1.2020) | Reuters

Elektrárna Belchatów dosahuje výkonu 5298 MW. Připadá na ni výroba pětiny elektřiny v Polsku, kterou zásobuje skoro 11,5 milionu domácností. PGE tvrdí, že patří mezi nejmodernější uhelné elektrárny na světě a že je největší elektrárnou fungující na hnědé uhlí na světě.

Polsko je zemí, jejíž energetika je výrazně závislá na uhelných elektrárnách. Těžba uhlí zaměstnává přes 80.000 Poláků. Polská vláda počítá s tím, že uhlí bude i v roce 2030 pokrývat 60 procent spotřeby elektřiny v zemi.

Polská vláda strany Právo a spravedlnost se pokračujícímu využívání uhlí výrazně nebrání, přestože zdejší ovzduší patří k nejvíce znečištěným v Evropě. Ekologičtí aktivisté mají za to, že Varšava ve prospěch krátkodobých vnitropolitických cílů opomíjí práci na jakékoli skutečné strategii sledující odklon ekonomiky od uhlí.

 

gausgan ( 20. dubna 2022 22:39 )

V této nelehké době tě Gréto nikdo nevysliší!A bude trvat dlouho než se půjde putin vykadit a vyplodí ze sebe *** a třeba bude hezčí zítřek.Ta osoba má nahrabaný kačky z korupce a hnusný práce a to set sakra.Divím se , že jsi se nazapojila do toho aby civilisti na ukrajině měli lepší podmínky!V této strašné době to má přednost!Ale je to tvá volba.Ikdyž by jsi zastavila byť jedinou uhelku v evropě tak tu bude z ruské armády takovej odpad smrad a bída nouze prostě strašný podmínky pro celou evropu a možná i jinde - že si to nedovedeš představit.A zastavení jediné uhelky je k smíchu.

helblb@email.cz ( 21. ledna 2020 10:33 )

ať se Greta jede podívat do Indie, jak tam třídí odpad do moře

sigmae ( 21. ledna 2020 10:21 )

ať vám tady nepraskne žilka, nuly závistivé
Gréta je osobnost

diskutujici ( 21. ledna 2020 09:02 )

Koukám, že tady je svět ještě v pořádku

LVKV ( 21. ledna 2020 08:30 )

Nevím, proč by tam měli pouštět každýho zvědavýho retarda.

Zobrazit celou diskusi