Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Vzkaz pro všechny křesťany.“ Islamisté natočili popravu 11 osob, mstí se za Bagdádího

Autor: ČTK - 
27. prosince 2019
14:56

Skupina afrických džihádistů, kteří se hlásí k takzvanému Islámskému státu (IS), ve čtvrtek zveřejnila video hromadné popravy. Označila ji za „vzkaz pro křesťany po celém světě“. Teroristé na záznamu prezentují 11 obětí jakožto křesťany ze severovýchodu Nigérie, jejichž vražda je pomstou za nedávnou smrt vůdce IS Abú Bakra Bagdádího. V pátek o tom informovala agentura AFP.

Asi minutové video natočené na blíže neurčeném místě je dílem teroristické buňky, která si říká Islámský stát v provincii Západní Afrika (ISWAP). Jedenáct mužů se zavázanýma očima jsou před kamerou nejdříve zastřeleni, následně i probodnuti.

Záznam publikovala agentura Amak, což je propagandistický orgán samozvaného Islámského státu, kterému členové ISWAP přísahali věrnost. Tato skupina, která působí v oblasti Čadského jezera, se v roce 2016 odštěpila od islamistické organizace Boko Haram. Ta už deset let vede ozbrojené povstání v severovýchodní Nigérii.

Aktivita afrických islamistů se stupňuje

Podle AFP tento region v posledních dnech zasáhla vlna islamistických násilností. Při štědrovečerním útoku na křesťanskou vesnici nedaleko Chiboku ozbrojenci zabili sedm lidí a jednoho člověka unesli. Incident je připisován Boko Haram, členové ISWAP zase v nigerijském státě Borno v pondělí zaútočili na vojenskou základnu. O den dříve jejich útok na armádní konvoj nepřežilo šest vojáků, zatímco 30 džihádistů na jiném místě zablokovali významnou silnici, zabili šest lidí a několik dalších unesli.

ISWAP se specializuje na útoky proti nigerijské armádě, během svého působení se ale přihlásil k několika únosům členů humanitárních organizací. Má na svědomí červencový únos šesti lidí, z nichž část tvořili pracovníci mezinárodní neziskové organizace Akce proti hladu (ACF). Ta před dvěma týdny oznámila, že čtyři z rukojmích jejich únosci zabili.

hubaucpanakoblihou ( 27. prosince 2019 20:12 )

Tak se těšte na to multi-kulti obohacení, zassrraní sluníčkáři.

gabreta ( 27. prosince 2019 20:01 )

Až se přestěhujou do EU, tak se určitě přizpůsobí a půjdou pracovat někam do továrny!!

Deneček ( 27. prosince 2019 18:31 )

Merkelová se Šojdrovou vás s radostí pživítají.

hejhej ( 27. prosince 2019 17:09 )

Vyznávači islámu - koránu a Alláha jsou zrůdy. Neváží si života svého ani druhých, neváží si žen, neuznávají jiné víry, nic jim neříká hygiena a civilizace. A tyhle primitivní zrůdy nám chce jednak nacpat EU a s přijetím souhlasí Piráti, estebák Drahoš - Bas,TOP09 v čele s potetovanou babochlapem Pekarovou( nebo jak se jmenuje) a ODS .

Gejza Kotlar ( 27. prosince 2019 16:34 )

V komenteří čtu samé blbosti.uvědomujete si vy blb... Že tam popravili 11 lidí!!!!! Chováte se jak banda deb...co svámi,nic prostě samej babišák

Zobrazit celou diskusi