Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ničivá tsunami zabila 230 tisíc lidí: „Stále mám strach,“ říká přeživší i po 15 letech

Autor: ČTK - 
26. prosince 2019
10:26

Napříč Asií si lidé připomínají více než 230 tisíc obětí na životech, které si před 15 lety vyžádala vlna tsunami v Indickém oceánu. Informovala o tom agentura Reuters. Severně od indonéského ostrova Sumatra udeřilo 26. prosince 2004 zemětřesení o síle 9,1 stupně. Ničivé vlny pak zasáhly pobřeží Indonésie, Srí Lanky, Thajska a devíti dalších států. Vlny byly místy vysoké až 17,4 metru. O život tehdy přišlo také osm Čechů.

„Někdy se mi zdá, že se blíží vlna. Stále mám strach,“ uvedla osmadvacetiletá Suvanní Malivanová, kterou tsunami v thajské provincii Pchanggá připravila o oba rodiče a pět příbuzných. „Někdy se chci odstěhovat jinam, ale narodila jsem se tu. Má matka a otec zde zemřeli,“ doplnila.

Pietní akty se dnes uskuteční také v indonéské provincii Aceh, kde v mohutných vlnách přišlo o život na 125.000 lidí a zničeny byly celé vesnice. Oblast byla od té doby do značné míry zrekonstruována; v provincii, která patří k velmi rizikové zóně a která byla v roce 2004 prakticky srovnána se zemí, bylo postaveno zhruba 25.600 nových obytných, komerčních a vládních budov.

V Thajsku, kde zemřelo více než 5300 lidí včetně turistů, se dnes uskutečnil pietní akt, na němž zástupci úřadů hovořili o nutnosti informovat se a být připraven na možné živelní pohromy. „Vláda chce zvýšit bezpečnostní standardy, vybudovat povědomí napříč všemi sektory a chránit lidi před katastrofami,“ uvedl náměstek ministra vnitra Nipon Bunjamaní. Dodal, že 26. prosinec byl zapsán do kalendáře jako den prevence katastrof.

Thajští činitelé později položili věnec v provincii Pchanggá k uctění památky Bhúmiho Jensena, synovce krále Mahá Vatčirálongkóna, který byl v den tsunami na vodním skútru. Uskutečnit by se měla také společná bohoslužba pro křesťanské, muslimské a buddhistické oběti. Večer si obyvatelé nejhůře zasažené thajské rybářské vesnice Ban Nam Khem připomenou nejméně 1400 lidí, kteří tam v tsunami zahynuli.

Ceremoniály k uctění památky obětí přírodní katastrofy se uskuteční také v Indii, kde při tsunami zemřelo 10.000 lidí, a na Srí Lance, kde živel připravil o život přes 35.000 lidí.

Zobrazit celou diskusi