Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Karlův most i katedrála sv. Víta „postavené“ za dva týdny. Česká historie zdobí metropoli Mongolska

Autor: ČTK - 
26. prosince 2019
17:34

Nevšední ledovou podívanou na české památky mají v Mongolsku. Lidé tu obdivují chlouby naší země v podobě ledových soch Karlova mostu a katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, o které se mluvilo v poslední době především v souvislosti se zádušní mší za Karla Gotta.

Doslova ledová podívaná je k vidění v nejchladnějším hlavním městě. Sochání dvou pražských dominant trvalo pětičlennému týmu v čele s umělcem Batmunchem Cerendašem dva týdny. Led na výrobu pochází z umělého jezera na okraji ulánbátarské čtvrti Chán-Úl.

„Jde skutečně o nevšední podívanou, která stojí za to i zprostředkovaně skrze videa a fotografie. Pražské dominanty uprostřed mongolské metropole nevidíte každý den. Děkuji našemu velvyslanectví za příkladnou propagaci ČR nejen mezi diplomaty, ale touto akcí také mezi širokou veřejností,“ podpořil akci český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Slavnostního rozsvícení soch se zúčastnil zástupce místního primátora, zástupci místních firem i řada mongolských absolventů českých vysokých škol a především český velvyslanec v Mongolsku Jiří Brodský. Při té příležitosti přiblížil historii obou českých památek.

Video  V Mongolsku mají Karlův most i katedrálu z Hradu. Slaví se výročí vzájemných vztahů.  - MZV
Video se připravuje ...

Velvyslanectví chce podle Brodského připomenout kulaté výročí vztahů obou zemí nejen těmito sochami, ale také řadou akcí pro širokou veřejnost, zaměřených na prezentaci českých technologií, filmové produkce, jazzové scény, streetartových umělců a českého sportu.

Dominantou ledové sochy Karlova mostu je také speciální logo v národních barvách, jehož autorkou je designérka Sergelen Purvee. Projekt financovaly také české firmy.  

Sochy pražských památek budí velkou pozornost, proto je u nich také speciální posezení u ledového vánočního stromku pro děti. Sochy budou k vidění až do mongolského svátku Cagánsar poslední únorový týden.

Zobrazit celou diskusi