Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch paneláku: 1 mrtvý, 25 zraněných. Německá policie našla munici z války a plyn

Aktualizováno -
13. prosince 2019
14:50
Autor: ČTK, simao - 
13. prosince 2019
11:00

Jeden člověk přišel o život a zhruba dalších 25 utrpělo zranění při pátečním výbuchu v obytném domě ve městě Blankenburg v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Někteří ze zraněných jsou ve vážném stavu, informuje agentura DPA s odvoláním na policii, která v jednom z bytů objevila nádoby ze zkapalněným plynem a munici z války.  

„Při explozi bylo 25 lidí vážně zraněno. Na policejní stanici Harz v Halberstadtu bylo zřízeno krizové centrum. V současné době je oblast naštěstí kontrolována a evakuováno další obyvatelstvo,“ uvedli v jednom z prvních hlášení policisté.

Na místě zasahují záchranáři a evakuují lidi z domu. V jednom z bytů v 20tisícovkém městě našli mrtvého. Neví se, zda obětí je muž, nebo žena.

Letecký pohled na panelák, ve kterém došlo k explozi ve městě Blankenburg v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko Letecký pohled na panelák, ve kterém došlo k explozi ve městě Blankenburg v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko | Twitter Polizei Magdeburg

Starosta: Záchranáři viděli „obraz zkázy“

Podle současných poznatků vybuchl zkapalněný plyn,“ cituje agentura DPA policii. Jak se to přesně stalo, se ale zatím neví. Záchranářům se na místě naskytl „obraz zkázy“, řekl na tiskové konferenci starosta Blankenburgu Heiko Breithaupt. Tři hasiči se při zásahu přiotrávili kouřem.

Policie na twitteru zveřejnila snímek budovy s ohořelými okny. Přilehlá oblast je uzavřená. Dům stojí na kraji města, nedaleko se nachází škola a školka. Asi stovka dětí ze školky byla rozvezena do dalších zařízení ve městě.

Panelák nyní musejí prohlédnout statici. „Panely v budově se posunuly,“ řekl zástupce hasičů Kai-Uwe Lohse.

V Blankenburgu, který leží při severním úpatí pohoří Harz, žije asi 20 500 lidí.

V městě Blakenburg v Německu při explozi v obytném domě zemřel minimálně jeden člověk, zraněných je 25. Někteří jsou ve vážném stavu. V městě Blakenburg v Německu při explozi v obytném domě zemřel minimálně jeden člověk, zraněných je 25. Někteří jsou ve vážném stavu. | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi