Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Letadlo s 38 lidmi na palubě se zřítilo do moře. Nikdo nepřežil, truchlí v Chile

Autor: ČTK, sova - 
12. prosince 2019
19:04

Chilské ministerstvo obrany ve čtvrtek potvrdilo, že pátrací týmy našly v moři jižně od Chile trosky armádního letounu, který se v pondělí se 38 osobami na palubě ztratil z radarů. Informoval o tom ve čtvrtek chilský deník El Mercurio. Všichni cestující i posádka jsou zřejmě mrtví, uvedl velitel letectva generál Arturo Merino.

Spolu s částmi letadla se našly i lidské pozůstatky, které velmi pravděpodobně patří lidem z letadla,“ uvedl ve čtvrtek Merino na tiskové konferenci po boku ministra obrany Alberta Espiny. „Nalezené trosky letadla ukazují, že je prakticky nemožné, aby někdo neštěstí přežil,“ dodal generál. Trosky letounu se našly ve středu večer, pátralo po nich 23 letadel a 14 lodí z Argentiny, Brazílie, USA, Británie, Chile a Uruguaye.

Vojenský dopravní letoun C-130 Hercules startoval z chilského Punta Arenas v pondělí odpoledne místního času a měl namířeno na chilskou základnu v Antarktidě. Asi po hodině a půl letu se ztratil z radarů. Předtím jeho posádka nevyslala žádný nouzový signál.

V moři u Chile našli trosky letadla, zmizelo v pondělí s 38 lidmi V moři u Chile našli trosky letadla, zmizelo v pondělí s 38 lidmi | Reuters

Letadlo vezlo materiál a techniky na základnu v Antarktidě

Na palubě letadla, jež vezlo materiál a techniky na základnu v Antarktidě, cestovali i tři civilisté, zbytek byli členové armády. Bylo mezi nimi i několik důstojníků, včetně generála, a jedna žena. Dva z civilistů byli zaměstnanci inženýrských staveb, kteří měli na základně provést údržbu. Třetím civilistou byl čtyřiadvacetiletý student Ignacio Parada, který tam letěl dělat výzkum pro svou diplomovou práci.

Letoun se zřítil v Drakeově průlivu, který odděluje Jižní Ameriku a Antarktidu. Toto místo, kde se střetávají dva oceány, Tichý a Atlantický, je proslulé náhlými změnami povětrnostních podmínek. „Velmi rychle se tam mění teploty, viditelnost a hlavně větrné proudy,“ řekl deníku La Tercera chilský viceadmirál a senátor Kenneth Pugh.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi