Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Opilí Krampusové „terorizují“ Rakušany. Děsiví čerti fyzicky napadli hasiče i dítě

Autor: ČTK, Mii - 
11. prosince 2019
07:01

Vysocí čerti s kozími rohy, zcuchaným kožichem, vyplazeným jazykem a výhrůžně napřaženými březovými pometly jsou v Rakousku za zimních večerů obvyklým zjevem. Postava Krampuse je součástí místního folkloru. Jenže v posledních letech děsí „bubáci“ nejen svým zjevem – lidé si často stěžují, že jsou opilí a pod vlivem alkoholu se chovají nevhodně, píše server The Guardian.

V Korutanech policie letos zaznamenala řadu násilných incidentů včetně případu, kdy jeden člověk utržil ránu do obličeje březovou větví a jedenáctileté dítě utrpělo krvavý šrám na stehně.

V korutanském Klagenfurtu si hasičská jednotka stěžovala, že skupina Krampusů napadla dva hasiče a zbila je, zatímco v Salzburgu musela policie v neděli zasáhnout v centru města proti řadě opilých čertů, kteří se doslova utrhli ze řetězu.

Videonahrávka pořízená ve čtvrtek při pochodu Krampusů ve Sterzingu v Jižním Tyrolsku na italské straně hranice ukazuje diváky prchající v panice pryč, když skupina mužů v pekelnických maskách začala bít a kopat člověka ležícího na zemi.

Ve městě Neumarkt v Dolním Rakousku byl muž v kostýmu pohanské bohyně Perchty vážně zraněn na krku, když přihlížející Krampus jeho masku nabral na rohy. A ve Schwoichu v Tyrolsku utrpěli popáleniny tři Krampusové, kteří omylem odpálili krabici zábavní pyrotechniky a chytily jim přitom kostýmy.

Podle Petera Wiesfleckera, historika rakouské kultury a zvyků, se dá nárůst počtu incidentů a stížností vysvětlit tím, jak se kult Krampuse vyvinul do hromadného spektáklu. Ve své původní podobě nebyl Krampus takovou samotářskou ďábelskou postavou, uvádí Wiesflecker, ale „ochočeným“ průvodcem Sankt Nikolause – Mikuláše – který německým a rakouským dětem nosí šestého prosince sladkosti.

Město vytváří „zóny bez Krampusů“

Ďábelský Krampus začal doprovázet osoby v kostýmu Sankt Nikolause v 19. století, aby strašil zlobivé děti, zatímco Mikuláš odměňoval ty hodné. Koncem 20. století se ale vlivem politické podpory pro typicky rakouské folklorní zvyky začal Krampus od svého svatého pána osamostatňovat.

A v posledních letech stoupla poptávka po rozsáhlých „pochodech Krampusů“ po celém Rakousku: letos v Salzburgu se 23. listopadu sešlo v ulicích města asi 1000 rohatých pekelníků.

Snahy vnést do chaosu řád vydáváním „startovních čísel“ každému Krampusovi, který se podobné akce zúčastní, anebo postavením bariér mezi pekelníky a diváky, se míjejí účinkem. A je také pekelně těžké prosadit zákaz alkoholu.

Menší, tradičnější svazy Krampusů začaly prosazovat kodex, který mají dodržovat ti, kdo se za postavu převlékají. „Krampus má divákům nahnat husí kůži a mráz po zádech svými pohyby a vzhledem, ale ne vyvolávat strach nebo paniku,“ uvádějí pravidla svazu v salzburském Anifu.

Místní Krampusové, kteří nosí tradiční dřevěné masky se zvonci, také nemají nikdy bít diváky svazky březového proutí nebo kravskými ocasy, ale jen se jimi lehce dotknout. Konzumaci alkoholu mají čerti zakázanou, dokud mají na sobě masku. A v Anifu také vytvářejí „zóny bez Krampusů“, kam mohou utéct děti, které se začaly bát až příliš.

„Smyslem Krampusů není lidem ubližovat,“ upozorňuje Aleksander Andonov, který vede svaz Krampusů v Anifu. „Naopak, chceme je jejich strachu zbavit. Koneckonců dobro nakonec vždycky vyhraje nad zlem.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 11. prosince 2019 14:50 )

Vždycky nějaký "dobroděj" v rámci vlastního byznysu k nám "natáhne" něco, co k českým tradicím nepatří...vánoce, Mikuláš atd. bereme jako akce pro děti a ty mají "problém" i našimi, celkem neškodnými čerty....Krampusáky zde vidět fakt nepotřebujeme a za "maskou" se skryje kdejaký šmejd...

Jana Z ( 11. prosince 2019 08:36 )

Ohledně napadení si vzpomínám na můj případ není to tak dávno, jen dva roky zpět. V tu dobu mi bylo 24. Ano dospělá ženská, ale na tohle nikdy nezapomenu.
Přijeli jsme s přítelem, že si to tam užijeme a místo toho, jsem byla dost v šoku, jeden z těch ožralu že skupiny Krampus přeskočil zabránu a sesvihal mě, během chvíle přiběhla ochranka a i s přítelem ho poslali pryč ode mě. A organizátoři víc dohlíželi na to, aby zábrany neprelezali. Když šli další kolo já byla u organizátoru už s přítelem a opět se stalo to samé. Ale tím stylem, že ho pak vyloučili, protože tohle už bylo moc u na ně! Brečela sem bolesti a záchranáři mi museli nohu ošetřit, měla sem ji do krve pomlacenou a nemohla sem dojít pak ani k autobusu, který nebyl tak daleko. Už nikdy bych na tohle nesla!!!!!!!!
Trauma z toho mám doteď....

Vargamell ( 11. prosince 2019 08:20 )

To co tuto píšete je naprostá lež to video někdo sestřihal aby čerti byly za viníky, ale video co k němu předcházelo už někdo z čistá jasná smazal šlo o to že kolem 10 polomacenek kopalo a mlátilo jednoho z 10 krampusaku potom až když si toho ostatní banda všimla tak se bránila a já bych tyhle ***y řezal řetězem od rána do večera

Petr Šlesinger ( 11. prosince 2019 07:57 )

Na videu byli krampušáci etnický vyhraněni.Asi jim masky dodaly odvahu projevit svoje skutečné mínění o multikulti společnosti.

mbmb ( 11. prosince 2019 07:51 )

neprijemny zvyk ,opilci v anonymite terorizuji deti i dospele ! rusivy element vanocni atmosfery.Take v Praze na Staromaku utekla atmosfera diky Techno hudbe

Zobrazit celou diskusi