Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vědci slibují antikoncepci pro „zapomnětlivé“. Pilulky testují na prasatech

Autor: sova - 
26. prosince 2019
21:33

Zapomínáte během každodenní rutiny na pravidelné braní antikoncepce? Vědci už pro vás chystají řešení – vyvíjejí hormonální antikoncepci, kterou bude třeba užívat jen jednou měsíčně. Kde se takovému kroku věnují a kdy se jeho zavedení do praxe dočkáme? Tým výzkumníků z amerického Massachusettského technologického institutu (MIT) tvrdí, že by zázračná pilulka mohla být dostupná do tří až pěti let. Informuje o tom britský deník The Independent.

Vědci zveřejnili svá zjištění z výzkumu v časopise Science Translational Medicine. Svou studií se snaží vyřešit problém žen, které zapomínají na svou denní dávku hormonální antikoncepce, což může v krajním případě vést k neplánovanému těhotenství.

Autoři studie tvrdí, že pokud bude jejich výzkum úspěšný, bude mít „významný dopad na život žen a jejich rodin po celém světě“.

Pomohli pacienti s HIV i prasata

Pilulka by měla mít podobu želatinou potažené kapsle schopné „hvězdicového uvolňování“ účinných látek. Tento způsob doručování léčebné sloučeniny do těla je originálním systémem navrženým chemiky a farmakology z MIT. Původně byl vyvinut pro pacienty, kteří užívají léky proti viru HIV nebo malárii.

„Hvězdicový tvar“ je přitom klíčovým prvkem výzkumu, neboť umožňuje pomalé uvolňování zátěže v podobě účinné látky samotného léku. V praxi to znamená, že by nový antikoncepční prostředek mohl být do těla dodán pouze jednou měsíčně a díky postupnému odpoutávání farmaceutických složek by mohl zůstat v žaludku právě po dobu čtyř týdnů, než by jej tělo zcela absorbovalo.

Video  Epicentrum: V Česku klesá spotřeba antikoncepce, mohou za to mýty?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Testy na prasatech navíc ukázaly, že pomocí této metody lze dosáhnout stejné koncentrace dávkování jako při užívání „běžné“ denní dávky. Tým vědců už musí vymyslet jen způsob, jakým se zahájí „rozpad“ pilulky ve chvíli, kdy se ocitne v trávicím traktu.

mandat ( 27. prosince 2019 07:25 )

V EU se rozdava zdarma antikoncepce migrantum,asi jim nebylo dostatecne vysvetleno, ze tabletky se musi uzivat kazdy den a jiz dva roky tady behaji muslimky s dvoj­catky,­ta,mis­to,a­by se zabranilo nekontrolovatelnemu mnozeni migrantu, tak se ted mnozi 2 x vic, staci rodit i 2 x za rok.

Zobrazit celou diskusi