Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Církev převezla z přeplněného tábora 33 uprchlíků, dalších 10 bude následovat. Papež vzal celé rodiny

Aktualizováno -
6. prosince 2019
11:54
Autor: ČTK, sova, Darina Jíchová - 
2. prosince 2019
18:28

 Úřad papeže tento týden přivezl první várku migrantů z řeckého ostrova Lesbos, do konce roku do Říma přepraví i druhou. První skupinu 33 osob přivezl polský kardinál Konrad Krajewski, informoval deník The Guardian. Celkem má být převezeno 43 osob, papež František dlouhodobě vyzývá svět k větší solidaritě s uprchlíky a už v roce 2016 přivezl osobně z ostrova Lesbos do Říma tři syrské rodiny.

Vatikán dohodl převzetí 43 běženců i s italským ministerstvem vnitra, stojí se ve vatikánském prohlášení. Uprchlíci dostanou dočasný status mezinárodní ochrany, než se vyřeší jejich žádosti o azyl. Postará se o ně křesťanské hnutí Komunita Sant'Egidio a Úřad apoštolské charity, jehož úkolem je pomáhat chudým a potřebným jménem papeže a v jehož čele stojí kardinál Krajewski jako takzvaný papežský almužník.

Kardinál: Měli bychom se stydět

Právě Krajewski neskrýval své pohoršení nad situací v řeckých uprchlických táborech, odsoudil rovněž postoj členských států Evropské unie k migrantům. „Máme peníze, tak začněme u sebe, pojďme otevřít naše fary, kláštery a opatství, každý aspoň pro jednu uprchlickou rodinu z ostrova Lesbos,“ obrátil se Krajewski na římskokatolickou církev. „Viděl jsem hrozné věci i zvířatům se žije líp,“ zhodnotil svou návštěvu v Řecku.

„Pokud zůstanou v uprchlických táborech, nemají žádnou naději. Žijí tam v šílených podmínkách. Tohle je problém Evropy, měli bychom se stydět,“ pokračoval Krajewski. Sám papež řecká uprchlická centra přirovnal k uprchlickým táborům.

Migranti proudí masově do Řecka

Pomoc uprchlíkům je jednou z priorit Františkova pontifikátu. I první cesta mimo Řím poté, co se František stal v březnu 2013 papežem, byla spojena s uprchlíky. Vedla v červenci 2013 na sicilský ostrov Lampedusu, kam tehdy stejně jako do dalších italských přístavů připlouvali masově běženci z Afriky a Blízkého východu prchající před ozbrojenými konflikty a chudobou.

Letos se s masovou migrační vlnou potýká Řecko, kam připlouvají běženci z Turecka mířící zejména na ostrovy v Egejském moři. Tamní uprchlické tábory jsou dlouhodobě přeplněné a běženci tam žijí ve velmi špatných podmínkách, často jen ve stanech. Řecké úřady kvůli tomu čelí kritice a letos nová vláda zahájila hromadné přesuny migrantů z ostrovů na pevninu.

František vzal migranty s sebou do Říma

František navštívil Lesbos v dubnu 2016, kdy vzal s sebou do Říma tři syrské uprchlické rodiny. Šlo celkem o 12 lidí včetně šesti dětí, všechny tři rodiny byly muslimské, uvedl tehdy Vatikán. Letos papež oznámil, že chce udělat další gesto solidarity a odvézt z ostrova rodiny původem z Afghánistánu, Kamerunu a Toga.