Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Demonstranti podpálili konzulát, policie tvrdě zasáhla: Protesty v Iráku mají stovky obětí

Aktualizováno -
28. listopadu 2019
11:25
Autor: ČTK - 
28. listopadu 2019
09:18

Bezpečnostní složky dnes při protestech v jihoiráckém městě Násiríja zabily 14 demonstrantů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na lékařské a policejní zdroje. Policisté se snažili protestující vytlačit ze dvou mostů, více než 20 osob utrpělo při potyčkách zranění. Dva lidé jsou v kritickém stavu. Místní úřady v reakci na násilnosti vyhlásily ve městě zákaz vycházení. Největší demonstrace za poslední roky země zažívá od začátku října

Irák dnes oznámil, že v reakci na protesty vznikají v jednotlivých provinciích takzvané krizové buňky, tvořené zástupci armády i úřadů, které budou mít za úkol demonstrace potlačit.

V Nadžafu na jihu Iráku, který je náboženským centrem šíitů, demonstranti ve středu večer zapálili budovu íránského konzulátu. Personálu se podařilo uprchnout zadním východem a nikdo nebyl zraněn. Na Írán se zaměřovali demonstranti už v minulých dnech, protože v Teheránu vidí tvůrce zkorumpovaného politického systému ve své zemi. Většinou se při minulých akcích pálily íránské vlajky.

Teherán dnes v reakci na incident vyzval irácké úřady, aby zasáhly proti útočníkům, kteří budovu zapálili. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví žádal „rozhodné a efektivní kroky proti agresorům“. Místní úřady vyhlásily v Nadžafu zákaz vycházení. Obchody i vládní budovy zůstávaly dnes uzavřené, informovala státní média. „Zapálení konzulátu včera v noci bylo statečným činem a jasným vzkazem iráckého lidu, že tu Íránce nechce,“ uvedl jeden z protestujících.

Při demonstracích přišly o život už stovky lidí

Od začátku října bylo při masových protestech, které zasáhly hlavně jih Iráku a Bagdád, zabito více než 330 lidí. Jde o největší demonstrace od pádu režimu diktátora Saddáma Husajna v roce 2003. Účastníci protestů požadují výměnu vládnoucích politiků, kteří jsou podle nich zkorumpovaní a slouží cizím mocnostem, zatímco mnoho Iráčanů žije v bídě, nemá práci, přístup ke vzdělání nebo zdravotnickým službám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krkoun ( 28. listopadu 2019 10:45 )

Ti poliši by se mohli přijet kouknou na Letnou.

Zobrazit celou diskusi