Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

5 zastřelených demonstrantů, krev a plameny v ulicích: V Iráku to vře

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2019
16:51

Bezpečnostní složky v Bagdádu dnes začaly střílet do davu demonstrantů a nejméně pět lidí zastřelily. S odkazem na své kameramany na místě to napsala agentura Reuters. Několikatýdenní protesty Iráčanů proti korupci a ekonomickým problémům si v Iráku vyžádaly na 200 životů.

Reuters uvádí, že má video, na němž bezpečnostní složky zastřelily demonstranta. Podle agentury byla použita ostrá munice. Kameraman Reuters mezitím uvedl, že viděl, jak byli zabiti nejméně čtyři další lidé.

Nepokoje, které v Iráku vypukly před měsícem, si už vyžádaly životy více než 250 lidí. Účastníci protestů požadují zejména vymýcení korupce a zlepšení mizerného stavu veřejných služeb. V Bagdádu se minulý pátek uskutečnily podle Reuters největší protivládní protesty od pádu bývalého prezidenta Saddáma Husajna v roce 2003. 

Téhož dne v městě Basra, které leží zhruba 60 kilometrů severozápadně od přístavu Umm Kasr, protestovalo 5000 lidí. V posledních dnech protesty dramaticky nabraly na síle, v ulicích jsou lidé různých náboženských a etnických pozadí.

Lubomír Babáček ( 4. listopadu 2019 17:55 )

Vývozce "mírových misí", jůesej rozesíračů v praxi. Kam ty *** vkročí, tam teče jen krev

Zobrazit celou diskusi