Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poklidná demonstrace skončila násilím. Policie v Bolívii zasáhla slzným plynem

Autor: ČTK, for - 
21. listopadu 2019
22:45

Bolivijská policie ve čtvrtek v centru hlavního města La Paz slzným plynem rozehnala protivládní protesty. Tisíce demonstrantů se původně účastnily velkolepého smutečního průvodu za pět z osmi lidí, kteří zahynuli při úterním střetu příznivců bývalého prezidenta Eva Moralese s policisty a vojáky. Eskalaci násilí, které v Bolívii propuklo v říjnu kvůli výsledku prezidentských voleb a při kterém zemřelo 32 lidí, ve čtvrtek odsoudil americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Minulý týden zahájili Moralesovi příznivci blokády některých měst i velké rafinerie Senkata ve městě El Alto, jež sousedí s La Pazem. Při pokusu bezpečnostních složek blokádu rafinerie ukončit zahynulo osm demonstrantů. Bolivijský ombudsman obvinil policii a armádu z použití nepřiměřené síly.

Proti střetům demonstrantů a bezpečnostních složek se ve čtvrtek vyslovil rovněž americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který vyzval všechny strany konfliktu, aby se zdržely násilí. Bezpečnostní složky podle něj mají respektovat práva demonstrantů při poklidných protestech.

Evo Morales, demonstranti mu vyjádřili svou podporu. Evo Morales, demonstranti mu vyjádřili svou podporu. | ČTK - Rebecca Blackwell

Pieta vyústila v protest 

Policie ve čtvrtek ale zasáhla i proti tisícům demonstrantů, kteří do hlavního města přišli v zástupu z El Alta. Někteří z nich na zádech nesli rakve pěti lidí zabitých při blokádě rafinerie. Průvod spontánně vyústil v další z řady demonstrací na podporu Moralese a proti prozatímní vládě.

Morales stál v čele Bolívie jako její první indiánský prezident téměř 14 let. Společně s ním rezignoval i viceprezident Álvaro García Linera, několik členů vlády a špičky obou parlamentních komor. Nejvyšší funkci proto do nových voleb zastupuje senátorka Jeanine Áňezová. Proti jejímu vedení protestují Moralesovi příznivci, kteří ji obviňují z převratu. Exprezident požaduje, aby z funkce odstoupila.

Odstoupení všech, „kteří se podíleli na do nebe volajících nepravostech“ při volbách v Bolívii, požaduje i Pompeo.

Moralesova strana Hnutí za socialismus (MAS) ve čtvrtek také oznámila, že ani exprezident, ani viceprezident Linera nebudou v nadcházejících volbách kandidovat. „Voleb se budeme účastnit, a to s mladými kandidáty, obzvláště na prezidenta a viceprezidenta. Kandidáty recyklovat nebudeme,“ citovala agentura Reuters člena strany MAS a místopředsedu dolní sněmovny Henryho Cabreru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi