Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Bylo to děsivé.“ Babička se v podprsence vrhla do plamenů. Hrdinka zachránila koalu

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
21. listopadu 2019
16:20

Hrdinský čin předvedla australská babička Toni Dohertyová, která při cestě do australského města Port Macquarie zaslechla pláč popálené koaly. K městu se přiblížil požár, který už několik týdnů sužuje Austrálii, zvláště pak stát Nový Jižní Wales, za oběť infernu padly už stovky koalů, další desítky byly zraněny, uvedla stanice CNN.

Dohertyová riskovala vlastní bezpečí, nehledě na možnost popálenin se vysvlékla ze svršků do podprsenky a vydala se mezi hořící stromy, aby zvíře zachránila.

Koala utrpěl vážná zranění. „Bylo to děsivé. Viděli jsme, jak vyšel zpoza plamenů, vypadal zničeně a bezbranně,“ sdělila Dohertyová reportérům stanice 9News.

Video  Záchrana koaly: Babička hrdinsky vběhla pro zvíře do plamenů.  - Reuters
Video se připravuje ...

Koala dostala jméno po vnoučkovi

„Utíkal podél cesty, oheň byl všude. Věděla jsem, že budu muset dát něco kolem něj. Vystoupila jsem a rozběhla se ke stromům. Svlékla jsem si tričko a přikryla ho jím. Prostě jsem ho zkoušela dostat do bezpečí, bylo tam takové horko, měla jsem strach,“ popsala Australanka. Zachráněného koalu pojmenovala Lewis, po jednom ze svých sedmi vnoučat.

Dohertyová předala zvíře do péče veterinářů z koalí nemocnice v Port Macquarie, měla možnost Lewise navštívit. Medvídek koala je většinu dne zabalen v dece a napojený na kyslíkovou masku, na návštěvu své zachránkyně se ale osmělil a zakousl se do eukalyptových větviček, které mu Dohertyová přinesla. Veterináři Dohertyovou varovali, že Lewisův příběh možná nebude mít šťastný konec.

Šance na přežití: 50 na 50

„Šance na přežití jsou padesát na padesát,“ předvídají lékaři. I kdyby přežil, má před sebou dlouhou léčbu. Lewis má zcela spálené přední i zadní tlapky, popáleniny má i na břiše a nosu, srst má na některých místech úplně sežehnutou, jinde má chlupy přiškvařené ke kůži, popsali lékaři koalův stav.

Podle odborníků požáry v Novém Jižním Walesu zabily už více než 350 koalů, mluvčí koalí nemocnice v Port Macquarie doplnil, že oheň totálně zdecimoval okolní krajinu, která je hlavním místem výskytu a chovu vačnatců. V regionu dál hoří, oblasti pročesávají pátrací psi, kteří hledají popálené koaly.

Varování meteorologů: Bude hůř

Meteorologové varují, že teploty budou dál stoupat, navíc se má do Austrálie přihnat silný vítr. Léto u protinožců ještě ani nezačalo (poz. red. léto v Austrálii začíná 1. prosince) a odborníci už nyní hlásí, že se jedná o jedno z nejsušších období za několik posledních desetiletí, současný stav v jižní části země považují za katastrofu. Situace se prý bude ještě zhoršovat. Požáry si vyžádaly čtyři lidské oběti, s ohněm bojuje přes 1300 hasičů, nasazeni jsou i dobrovolníci.

Zobrazit celou diskusi