Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Huawei rozdává tučné odměny. Zaměstnance cení za „boj s Američany“

Autor: ČTK - 
12. listopadu 2019
19:04

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei zaplatí 90 tisícům zaměstnanců bonus v úhrnu 6,6 miliardy korun za pomoc při překonávání amerických sankcí, které mimo jiné ohrožují jeho produkci chytrých telefonů. Informovala o tom agentura AP s odkazem na oznámení, které kolovalo po sociálních sítích. Společnost Huawei pravost dokumentu potvrdila, věc ale dál nekomentovala.

Rozpočítá-li se bonus na osobu, pak činí 72 650 korun. Společnost také oznámila, že 180 tisíc zaměstnanců dostane další měsíční plat. Větší bonusy podle agentury AP připadnou zaměstnancům v sektoru výroby čipů, ve výzkumu a vývoji a na místech souvisejících s výrobou. Společnost přepracovala svou výrobkovou řadu, aby co nejvíce snížila závislost na amerických součástkách.

Zaměstnanci pracovali na tři směny

Agentura Bloomberg přinesla po květnovém uvalení amerických sankcí zprávu, že tisíce vývojářů Huawei pracují na tři směny v nepřetržitém provozu. Bloomberg také na počátku listopadu upozornil na dopis personalisty vývojářů Huawei Chu Linga, který se objevil mezi interními zprávami společnosti a obratem byl smazán. Chu v něm upozorňuje na přesčasy a klade si otázku, zda jsou přepracovaní inženýři efektivní.

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu v polovině května zařadily na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty. Washington čínskou společnost také vyloučil z budování mobilních sítí páté generace (5G) a ke stejnému postupu vybízí i své spojence. Huawei obvinění ze špionáže odmítá.

Navzdory sankcím Huawei od ledna do konce září zvýšila tržby meziročně o 24,4 procenta na částku přesahující dva biliony korun. Největší výrobce telekomunikačních zařízení a druhý největší výrobce chytrých telefonů na světě už na konci září oznámil, že začal vyrábět základnové stanice pro mobilní sítě páté generace (5G) bez amerických součástek.

Video  Situace, ve které všichni prohrávají. Vítězně z ní mohou vyjít i Číňané. Hodnotí vyostřující se kauzu Huawei ICT specialista.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lucio1 ( 12. listopadu 2019 20:30 )

Tak třeba někteří lidé pochopí že tam nedělají za hrst rýže, jak se občas traduje..

Zobrazit celou diskusi