Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Umírám. Nemohu dýchat. Miluji vás.“ Obavy rodičů ženy (†26) z kamionu smrti se naplnily

Autor: tsv - 
3. listopadu 2019
12:23

Jednou z 39 vietnamských migrantů nalezených v chlazeném kamionu byla i 26letá žena, která těsně před svou smrtí poslala rodičům srdceryvné zprávy na rozloučenou. Po více než týdnu zdrcená rodina potvrzuje dceřinu identitu, většina zbylých obětí ještě identifikována nebyla, vše ale patrně budou Vietnamci. Na počest mrtvých se v Londýně uskutečnila smuteční ceremonie. Zdrcené jsou rodiny i dalších mrtvých migrantů. Za 20letého Nguyena se matka modlila marně.

Pham Thi Tra My (26) se v posledních chvílích života podařilo přes sms zprávy kontaktovat svou rodinu. Ve zprávách píše mamince, že ji a otce velice miluje a že se omlouvá. Sdělila jí také, že umírá, protože nemůže dýchat.

„Umírám. Nemohu dýchat. Moc vás miluji, mami a tati. Omlouvám se, mami,“ napsala podle Daily Mailu umírající mladá žena.

Rodiče žili více než týden v panice a nejistotě, dokud jim hrůzostrašnou pravdu neodhalila britská policie. Otec zesnulé zveřejnil, že jim byla informace sdělena přes telefon tlumočníkem. „Novinky o tom, že má dcera zemřela v Anglii, jsou pravdivé. Je to velice bolestivé.“ Pham Thi Tra My bude mít pohřeb ve svém rodném městě v provincii Ha Tinh, jakmile bude převezena zpět do Vietnamu.

Další potvrzenou obětí je dvacetiletý Nguyen Dinh Gia. Mladíkova rodina je v šoku a stále nemůže uvěřit, že se událost opravdu stala. „Více než týden jsem se modlila, aby bylo mé dítě v bezpečí. Teď už nemám žádnou naději. Proč musel můj syn zemřít tak mladý?“ dodala jeho matka.

Vietnamské instituce poslaly Británii jména čtrnácti lidí, o kterých se domnívají, že by mohli být spolu s Pham Thi Tra My a Nguyen Dinh Gia oběťmi tragického pokusu o útěk za lepším životem. Anglická policie započala proces identifikace zbylých zesnulých, na kterém se podílí spolu s autoritami místní vietnamské ambasády.

To, jak se uprchlíci do kamionu v belgickém Zeebrugge dostali, nadále zůstává záhadou.

Uctít jejich památku přišlo více než sto lidí

V anglickém kostele Svatého jména a Posvátného srdce Panny Marie ve východní části Londýna se uskutečnila smuteční ceremonie pro vietnamské zesnulé. Obřad navštívilo více než sto lidí, velkou část z nich tvořila kongregace z Vietnamu.

U oltáře byly svíčky vyskládané do tvaru číslice 39, což je celkový počet obětí nalezených v kamionu smrti. Reverend Simon Nguyen ceremonii započal slovy: „Dnes jsme se tu sešli, abychom si připomněli zesnulé. Lidi, kteří zde žili s námi, večeřeli s námi. Lidi, kteří s námi již nejsou.“

Nejupřímnější soustrast popřály pozůstalým také britské i vietnamské autority.

fido2 ( 3. listopadu 2019 14:52 )

Do Anglie se cpe jen idiot....

prasopes ( 3. listopadu 2019 13:51 )

Samozřejmě tragédie a škoda mladých životů. ALE... Kdo může dát 900tis. za cestu, asi na tom není tak bídně.A kdo posílá smsky přes půl světa, může zavolat o pomoc třeba poli­cii.Ko­hoko­li.A­si by to chtělo používat mozek. Drahá zkušenost....

msml20 ( 3. listopadu 2019 12:56 )

Těžko může být někdo první, kdo se vyjádří, když hlupáci z Blesku příspěvky nezveřejní. A to nejsou hanlivé.
Zato čím více urážek a pra. sečin, tím snadněji se příspěvek objeví.

Zobrazit celou diskusi