Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nemocné Darje (24) hrozí 20 let za drogy. Objednala si jen antidepresiva, tvrdí znalci

Autor: blv - 
3. listopadu 2019
20:48

Koupila si antidepresiva v zahraničí, teď jí hrozí 20 let za mřížemi. Čtyři nezávislí znalci potvrdili, že si vážně nemocná Darja (24) objednala léky, a ne drogy. U soudu jí to ale není nic platné.

„Od dětství jsem se bála lidí, těžko jsem navazovala kontakty se svými vrstevníky. Maturovala jsem na výbornou, dostala jsem se na vysokou, ale nemohla jsem se učit, dokonce přítomnost na přednáškách byla nesnesitelná,“ popsala Darja Beljajevová pro agenturu ria.ru stavy, kterými si prošla.

Lékaři jí řekli, že trpí schizotypní poruchou osobnosti a doporučili pobyt v psychiatrické léčebně. Místo toho to zatím vypadá, že Darja stráví další roky ve vězení.

Lék z Polska

Objednala si totiž v Polsku lék Elontril. To je antidepresivum schválené v řadě států včetně České republiky, ke smůle Darji ale v Rusku k dispozici není. V minulosti se tam prodával, ale výrobce nepožádal o prodloužení licence z ekonomických důvodů. 

„Zdálo se mi, že svět je plochý, neskutečný a venku je jenom šedivá pustina. Nemohla jsem se soustředit. Objevily se deprese: cítila jsem se unavená, těžké bylo i sedět, moje oblíbené činnosti mě přestaly bavit, dokonce jsem nezvládala dělat ani to nejnutnější,“ vysvětluje Darja, proč po konzultaci s lékaři sáhla po antidepresivech. 

Na nemocnou ženu šli tři chlapi

Toužebně očekávané léky, které měly přinést úlevu, si šla vyzvednout na poštu. A tam se jí dostalo přivítání, jako by ji šla vyloupit. Darju obstoupili tři pracovníci celní správy. Musela ukázat obsah zásilky a okamžitě ji „sebrali“. Depresemi trpící žena to popsala pro agenturu ria.ru takto: „Byla jsem v šoku, absolutně jsem nechápala, co se děje, nikdo mi nic nevysvětlil.“

Obvinění nakonec znělo: Přechovávání, přeprava a pašování narkotik ve velkém množství. Za to může soud v Rusku vynést rozsudek až dvacet let za mřížemi. To velké množství představovalo třicet tablet Elontrilu. Pro Darju začal boj o svobodu.

Problém kvůli výrobě pervitinu

Advokátka Irina Ručko požádala o vyjádření hned čtyři nezávislé znalce - dva z oboru lékařství a dva farmakology. A na světlo se dostala zajímavá fakta.

Darju úřady zadržely, protože Elontril údajně obsahuje Efedrin, tedy látku, z které se u nás připravuje droga pervitin. Jenže v léku ve skutečnosti nic takového není. Účinnou látkou v něm je bupropion.

U soudu to ale velký dojem neudělalo - zřejmě se řídili názorem, že látky s podobným chemickým vzorcem mají i podobné účinky. Jenže to je úplně jinak. „Efedrin a bupropion mají opačné vlastnosti. Zatímco první látka je stimulátor, tak druhá má uklidňující efekt,“ vysvětlil účinky farmaceut Nikolaj Suslov.

Darja soud vyhrát už nemůže, protože podle úřadů lék obsahuje efedrin, byť tam žádný není. Nemocná žena teď doufá v jedno - že se díky mediálnímu tlaku podaří soudní řízení zastavit a ona se začne věnovat tomu, co potřebuje - léčbě své duševní nemoci. 

XYZ3 ( 3. listopadu 2019 22:10 )

Elontril nebo Entoril viz popiska u fota...moc jí nezávidím ani diagnosu ani soud...

Zobrazit celou diskusi