Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapce zabila padající zeď. Zemětřesení poničilo školy i domy na Filipínách

Autor: ČTK - 
29. října 2019
10:03

Nejméně dva lidé přišli o život a desítky jich utrpěly zranění, otřesy rovněž poničily některé domy. Jednou z obětí je školák, na kterého se zřítila zeď. Ostrov Mindanao na jihu Filipín dnes postihlo zemětřesení o síle 6,6 stupně. Oznámila to americká geologická služba (USGS), jejíž měření potvrdil filipínský seismologický úřad. 

Ohnisko otřesů se nacházelo asi sedm kilometrů hluboko, 25 kilometrů severovýchodně od města Tulunan v provincii Catobato. USGS nevydala varování před ničivou přívalovou vlnou tsunami.

Ve městě Koronadal na jihu ostrova Mindanao podlehl 66letý muž zraněním hlavy, která mu zřejmě způsobil padající předmět. V nedaleké škole pak zemřel školák, na kterého se zřítila zeď, když se snažil utéct z budovy. Otřesy poranily několik jeho spolužáků.

Asi 30 lidí se zranilo, když v Koronadalu utíkali z obytných domů, kanceláří a nákupních středisek. Přes deset osob utrpělo zranění rovněž v nedalekém městě M'lang.

Úřady v některých zasažených oblastech uzavřely školní budovy, které budou kontrolovat statici kvůli možnému poškození. Nejméně tři vládní a soukromé budovy, jež poničilo předchozí zemětřesení z poloviny října, utrpěly další škody a zůstávají tak nadále uzavřené.

Stejnou část ostrova Mindanao zasáhlo 17. října zemětřesení, jež si vyžádalo tři oběti a několik desítek zraněných. Otřesy o síle 6,4 stupně zasáhly také město Davao, rodiště prezidenta Rodriga Duterteho, které patří k nejlidnatějším v zemi. Dvě po sobě jdoucí zemětřesení z letošního července zabila osm lidí na spoře osídleném severu Filipín.

Souostroví Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se tam tektonické desky, a zemětřesení jsou proto častá.

Zobrazit celou diskusi