Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Studie o diskriminaci vycpanin: Chybí nám samice! tvrdí vědci

Zastoupení samic a samců v muzeích není rovnoměrné (ilustrační foto)
Zastoupení samic a samců v muzeích není rovnoměrné (ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesku)
Autor: yks - 
27. října 2019
14:52

Na nevyváženost pohlaví exponátů v přírodovědeckých sbírkách upozornila studie Natalie Cooperové z Přírodopisného muzea v Londýně. Během rozsáhlého vědeckého projektu analyzovala podíl samců a samic v předních světových muzeích. Jak se ukázalo, samci dostávali a dostávají přednost před samicemi, a to nejen v rámci jejich zastoupení mezi vycpaninami.

Britská vědkyně Natalie Cooperová z Přírodopisného muzea v Londýně a další odborníci analyzovali přes 2 miliony exemplářů z přírodovědeckých muzeí v Londýně, New Yorku a v dalších světových metropolích. Pak srovnávali podíl samců a samic v rámci různých živočišných skupin.

O studii publikované ve vědeckém časopisu Proceedings of the Royal Society B informovaly stránky zmíněného londýnského muzea a také britského Guardianu. 

Samice se loví hůř a méně

Ze studie Cooperové vyplynulo, že samci mají přednost i v rámci svého zastoupení v podobě vycpanin a exponátů v depozitářích a přírodopisných expozicích. Obzvláště dramatická je situace mezi některými ptáky, kde samičky tvoří v některých případech jen 25% sbírek.

Diskriminace ale nebyly ušetřeny ani samice savců, například antilop, vzhledem k tomu, že lovci dávali přednost trofejním kusům s výraznými rohy. Podle vědkyně je to způsobeno i tím, že mužské exempláře bývají větší a dají se snadněji ulovit.

Převaha  samců  se projevuje mezi řadou živočišných druhů od kolibříků, patrně až po slony.  „Dalo by se to snadno napravit. Ale zdá se, že si s tím nikdo neláme hlavu,“ řekla Cooperová britskému Guardianu. Podle ní a řady dalších vědců a vědkyň je ale těžké provádět seriózní výzkum živočišných druhů v situaci, kdy zastoupení pohlaví mezi zkoumanými subjekty není vyvážené.

Nejde jen o kozy a tuleně

Jako zvlášť palčivý problém se podobná diskriminace jeví v medicíně, například při testování nových léčiv. „Ženy umírají, protože nevíme, jak budou ženská těla odpovídat na různé druhy léčiv, vzhledem k tomu, že testy byly prováděny na tělech mužů,“ řekla k tomu Guardianu feministická aktivistka Caroline Criado-Perezová. 

 

 

 

lisakjirka ( 27. října 2019 15:19 )

To by vědátorka měla napravit, pokud se nechá vycpat tak bude určitě první vycpaná kráva na světě.

Zobrazit celou diskusi