Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předsudky a šikana ničí neheterosexuály, ukázal výzkum. Časté jsou hlavně deprese

Autor: ČTK, for - 
10. července 2019
08:35

Neheterosexuálním lidem hrozí podle řady studií kvůli takzvanému menšinovému stresu častěji duševní nemoc. Podle odborníků je třeba se více věnovat bourání předsudků o LGBTQ+ lidech, tedy gayích, lesbách, bisexuálech i trans osobách. Různé formy diskriminace, kulturní stereotypy a předsudky jsou příčinou menšinového stresu a mají vliv na rozvoj duševních onemocnění, uvedl ve středu v tiskové zprávě vědec Michal Pitoňák z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ).

Ústav pořádá 16. července přednášku světového odborníka z americké Yale University Johna Pachankise, která je součástí tuzemského výzkumného projektu zabývajícího se stresem neheterosexuálních lidí v Česku.

Lidem ze sexuálních menšin hrozí v důsledku působení menšinového stresu oproti heterosexuálům několikanásobně častěji deprese, úzkostné poruchy nebo sebevražda. Častěji mohou vznikat i závislosti na alkoholu, tabáku a dalších návykových látkách.

Neheterosexuálům hrozí častěji deprese

Nejohroženější skupinou jsou mladiství gayové, lesby, bisexuální lidé i trans lidé. Podle dat z 19 studií má v průměru 28 % neheterosexuálních mladistvých sebevražednou historii (myšlenky na sebevraždu nebo pokus o ni). U heterosexuálů je to 12 %. „Většina mladistvých totiž začíná svou sexualitu objevovat již kolem desátého roku života, avšak neheterosexuální mladí ji oznámí svému okolí průměrně až kolem sedmnáctého roku. To znamená sedm zbytečně stresujících let,“ uvedl Pitoňák.

Podle něj je klíčová především sociální opora - rodiny, přátel, vrstevníků, ale zásadní je též destigmatizace a odstraňování strukturálních příčin v celé společnosti, tedy odstranění předsudků, šikany, diskriminace a podobně.

Neheterosexuálních lidí je ve světové populaci 5 až 10 %. Sexuální orientace je vrozená a neměnná, právě čeští sexuologové se významnou měrou podíleli na uznání přirozenosti a neměnnosti lidské sexuality.

Actimel ( 10. července 2019 12:35 )

amdepchamp ( 10. července 2019 11:47 )

Přejít na Badoo.red - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Tele_vize ( 10. července 2019 10:11 )

Ať si uchylove dělají co chtějí ALE NE NA VEŘEJNOSTI, kdo se má koukat 👀 třeba v Metru, tramvaji kde není moc místa na dvě slizké kreatury, co si tam olizuji vousy, anebo dvě teplé kravky co po sobě lezou? A ještě to vystavují?? Jsou to uchylove a souhlasím s arabií co mají za zákony ohledně teplometů!

cocumysvole ( 10. července 2019 09:32 )

prycsnima: Co je? Někdo ti šlápnul na kuří oko?

la.ma ( 10. července 2019 09:18 )

jaký "buzny" , blbe?? myslíš lidi, spoluobčany, umělce, politiky, kamarády?

Zobrazit celou diskusi