Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silné bouřky sužují dovolenkové ráje: Odkloněná letadla a první oběť

Autor: ČTK - 
23. října 2019
15:27

Východní Španělsko a jižní Francii ve středu postihly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm. Na mnoha místech způsobily lokální záplavy, informovaly agentury AFP a DPA. V Katalánsku si bouře vyžádala jednoho mrtvého, další dva lidé se pohřešují. Ve čtvrtek se bouřky přesunou nad jihovýchodní cíp Francie a na sever Itálie.

Sedmdesátiletého muže, který se od úterý pohřešoval, našla ve středu ráno katalánská policie na pláži ve městě Caldes d'Estrac severně od Barcelony. Muž zřejmě utonul. V obci Vilaverd v provincii Tarragona se pohřešuje matka se synem. Jejich dům vyplavila řeka, která vystoupila z břehů. Po celém Katalánsku musely úřady uzavřít desítky vodou zaplavených silnic. Bez elektřiny se ocitlo 25 000 domácností.

Také na středomořských ostrovech Mallorca a Ibiza způsobil vydatný déšť záplavy. Omezena byla i letecká doprava. Letadla musela kvůli špatnému počasí místo Baleárských ostrovů přistávat v Barceloně či Valencii. Bouře se silným deštěm předpovídají meteorologové ve východní části Španělska také na čtvrtek.

Mraky putují směrem k Itálii

S deštěm se ve středu potýká i jižní Francie. Výstrahu meteorologové vydali pro departementy Bouches-du-Rhône s hlavním městem Marseille, Var s metropolí Toulonem a Vaucluse s centrem v Avignonu. Už od úterý platí druhý nejvyšší stupeň výstrahy také v šesti západnějších departementech i v Andoře.

Ve čtvrtek by se měly bouře přesunout do jihovýchodního cípu Francie a na sever Itálie. Výstrahu meteorologové vydali především pro regiony Piemont a Lombardie, pro ostrov Sardinii a část Toskánska. Už na počátku týdne na severu Itálie v souvislosti s vydatnými dešti zahynuli dva lidé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi