Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Josef držel děti ve sklepě kvůli apokalypse. Matka zmizela, Jana (25) pustil pracovat

Autor: tva - 
16. října 2019
17:47

O pořádný skandál se postaral Rakušan Josef B. (58), který ve sklepě farmy na nizozemském venkově držel šest osob, se kterými čekal na konec světa. Šlo o dospělé děti ve věku 18 až 25 let a jejich otce. O případu se dozvěděla policie poté, co se nejstarší z nich, mladík Jan (25), objevil v místní hospodě a svůj příběh vyložil hostinskému. Facebook však prozradil, že na svobodě se patrně mohl pohybovat již dříve - a to kvůli práci mimo farmu.

Nizozemská policie vysvobodila sedm osob ze sklepního prostoru, v němž pobývali po dobu devíti let. Případ se stal v obci Ruinerwold v provincii Drentsko. Z upřesnění původních informací vyplynulo, že šlo o skupinu pěti dospělých dětí ve věku 18 až 25 let a jejich otce.

Rodinu ve sklepě držel osmapadesátiletý Rakušan Josef B., narozený ve Vídni. Na něj byl dům také napsán. Všichni spolu měli údajně čekat na „konec věku“.

Vyšetřovatelé uvedli, že prozatím není jasné, zda byla rodina ve sklepení domu držena proti své vůli nebo nikoli. Ke skupině lidí se policie dostala díky nejstaršímu mladíkovi jménem Jan Zon van Dorsten (25). Ten v neděli uprchl do nedalekého hostince na pět piv a požádal tam majitele zařízení o pomoc.

Čtyři Janovi sourozenci byli spolu s otcem převzati do policejní péče, aby se mohli zotavit ze svého dramatického zážitku. „Vůdce“ skupiny Josef B. byl zatčen a vyslýchán. Vyšetřovatelé i tak přiznávají, že mají velký kus práce teprve před sebou.

Na facebook začal přispívat znovu v červnu

Stále jim chybí odpovědi na klíčové otázky – byla zde rodina držena proti své vůli? A jaký byl jejich vztah se zatčeným Rakušanem? Kde se nachází matka dětí? Podobným dotazům čelí policejní složky i ze strany médií.

A jako by snad otazníků bylo málo, veřejnost objevila facebookový profil nejstaršího syna Jana. Byl to právě on, kdo přivolal své rodině pomoc. Na sociální síti přitom působil už před rokem 2010, kdy se podle informací přestěhoval do Ruinerwoldu – zmiňuje se o tom i v příspěvku z toho období. Pak na devět let Janův facebook skutečně utichá.

„Vůdce“ nebo věznitel?

Poměrně překvapivě však jen do června tohoto roku – v příspěvku Jan ohlašuje, že začal pracovat jako online obchodní manažer ve společnosti Creconat. Ta sídlí ve městě Meppel, necelých šest kilometrů od Ruinerwoldu.

Jak zjistil nizozemský list De Telegraaf, firma Creconat (evidentně jde pouze o přesmyčku mateřské firmy) je úzce napojena na dřevorubeckou společnost Native Creative Economy, jejíž majitelem je Josef B.

Už tak citlivý a mediálně ostře sledovaný případ se před očima vyšetřovatelů pořádně zamotává. Jak dlouho bude trvat, než nizozemské úřady objasní ty nejdůležitější otázky?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi