Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ohnivé barikády, stovky raněných a rušené lety: Barcelona se otřásá v základech

Aktualizováno -
16. října 2019
05:48
Autor: ČTK, kal - 
15. října 2019
23:35

V potyčky s policií se v úterý večer zvrhly protesty v Barceloně a dalších katalánských městech, které vypukly po pondělním soudním rozsudku nad separatistickými politiky. Za dva dny jsou tu už stovky zraněných, včetně 72 policistů. Jen večer policie zadržela 25 osob a 74 jich zdravotníci ošetřili. Španělská vláda násilí odsoudila a uvedla, že jejím cílem je zachovat v Katalánsku bezpečnost. Premiér se ve středu sejde s lídry opozice.

Při pondělních protestech v Katalánsku zdravotníci ošetřili 131 lidí. Většina byla zraněna lehce při potyčkách s policisty u barcelonského letiště, jedna osoba ale zřejmě přišla o oko, informoval deník La Vanguardia. Pondělní protesty se konaly na různých místech v Barceloně, kde kvůli nim bylo na mezinárodním letišti zrušeno přes 100 letů. I tam bylo v návaznosti na pondělní komplikace zrušeno přes 40 spojů.

Při pondělních střetech, které se protáhly do úterních ranních hodin, bylo podle úřadů zraněno také asi 40 policistů. Tři lidé byli zatčeni. Ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska oznámil, že úřady vyšetřují skupinu, která protesty organizuje. Demonstranti reagovali na internetovou kampaň vedenou skupinou Tsunami Democratic, která k vyvolání občanské neposlušnosti použila šifrovanou aplikaci. Skupina nemá žádné formální vůdce.

Také v úterý byly hlášeny blokády na několika menších silnicích v regionu. Tisíce Katalánců protestovaly podle agentury AP i večer v Barceloně, Tarragoně, Lleidě či Gironě proti odsouzení a uvěznění svých vůdců. „Ulice budou vždy naše!“ a „Nezávislost!“ skandoval dav, který vykřikoval i hesla označující španělskou policii za „okupační síly“ a vybízející ji k odchodu.

V Barceloně byla situace nejdramatičtější

V centru Barcelony se večer protesty na mnoha místech změnily v potyčky s policií. Demonstranti zapalovali kontejnery a transparenty, po policistech házeli kameny a světlice. List La Vanguardia píše o desítkách zraněných. Mluvčí katalánské policie uvedl, že byli zadrženi tři lidé. Střety demonstrantů s policií hlásí také z Girony a Tarragony.

Provoz na letišti v Barceloně ochromily v pondělí tisíce demonstrantů, kvůli kterým se v okolí tvořily dopravní zácpy a zrušeno muselo být asi deset procent letů. Část z nich se střetla s pořádkovými silami, na které někteří házeli různé předměty. Bezpečnostní složky při potyčkách použily obušky a španělští policisté i gumové projektily, potvrdila španělská policie. Její vedení to zdůvodnilo tím, že situace byla velmi napjatá a že policisté museli zajistit bezpečnost.

Katalánská policie gumové střely nepoužívá, protože regionální parlament je od roku 2014 zakázal. Španělská policie ale považuje využití těchto projektilů za oprávněné a nasadila je v Katalánsku i 1. října 2017 při referendu o nezávislosti, které tehdejší regionální vláda uspořádala navzdory varování španělského soudu, že takový krok je neústavní. Španělští policisté tehdy bránili lidem v hlasování a násilím vnikali do volebních místností. Jeden z demonstrantů tehdy přišel o oko po zásahu gumovou střelou. Katalánští policisté spíše nezasahovali, za což někteří teď čelí stíhání.

Protesty v Barceloně po rozsudku nad separatistickými politiky (15. 10. 2019) Protesty v Barceloně po rozsudku nad separatistickými politiky (15. 10. 2019) | Reuters

Gumový projektil mladíka připravil o oko

I v pondělí utrpěl jeden z demonstrantů zranění oka a skončil v nemocnici. Deník La Vanguardia napsal, že mladík přišel o oko, protože ho při protestech v pondělí zasáhl gumový projektil.

Na barcelonském letišti byl v úterý ráno klid, ale tvořily se dlouhé fronty, mimo jiné proto, že cestující přijeli dříve kvůli obavám z blokád. Podle místních médií bylo v návaznosti na pondělní rušení spojů zrušeno dnes 45 letů, většinou společnosti Vueling.

Omezen byl provoz vysokorychlostní železnice (AVE) v katalánském městě Girona, rychlovlaky AVE jezdily ráno jen po jedné trati. Důvodem bylo poškození druhé trati při pondělních demonstracích.

Protesty proti rozsudku nad katalánskými politiky, z nichž devět dostalo tresty vězení od devíti do 13 let za uspořádání nezákonného referenda z roku 2017, se očekávají v Katalánsku i v dalších dnech. Na středu večer je svolána manifestace i do centra Madridu, v pátek chystají katalánské odbory v regionu stávku. Ve středu má také začít třídenní studentská stávka.

Ve středu se bude pokračovat

Nejvíce lidí místní policie podle listu La Vanguardia zadržela během úterních střetů ve městě Tarragona (13), dalších osm ve městě Lleida, tři v Barceloně a jednoho ve městě Sabadell. 

Zranění při potyčkách demonstrantů s policií utrpělo podle zdravotníků, kteří údaje poskytli krátce před úterní půlnocí, nejméně 74 lidí, nejvíce jich museli záchranáři ošetřit v Barceloně (37). Vážná zranění si úterní potyčky ale nevyžádaly. 

„Menšina chce vnutit násilí ulicím katalánských měst, obzvlášť těm v Barceloně, Tarragoně, Gironě a Lleridě,“ uvedla v prohlášení španělská socialistická vláda Pedra Sáncheze. Zároveň sdělila, že je připravena přijmout „potřebná opatření“, aby skončila „s násilím v ulicích, které chce zničit soužití v Katalánsku“. Podrobnosti k případným „opatřením“ ale v prohlášení nejsou.

Předseda opozičních lidovců (PP) Pablo Casado na twitteru vyzval, aby premiér Sánchez aktivoval zákon o národní bezpečnosti, a převzal tak kontrolu nad katalánskými bezpečnostními složkami, aby žádný policista nedostával rozkazy od separatistů. „Je nutné zaručit bezpečnost a veřejný pořádek,“ napsal Casado.

Protesty proti rozsudku nad katalánskými politiky se očekávají i ve středu. Kromě Katalánska by se mělo protestovat také v Madridu. Katalánští studenti ve středu zahájí třídenní stávku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

orlus ( 16. října 2019 07:41 )

Divná věc, nikde se o tom moc nepíše. Jo, kdyby se to odehrávalo v Rusku...

Antonn Blha ( 16. října 2019 05:44 )

Teď už to tam nezklidni nikdo, snad až začne hořet Madrid těm nahoře dojde co se děje🤮🤮

Zobrazit celou diskusi