Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Soud rozdal tvrdé tresty katalánským politikům. Demonstrace ochromila letiště v Barceloně

Aktualizováno -
14. října 2019
23:13
Autor: ČTK - 
14. října 2019
10:40

Španělský nejvyšší soud v pondělí oznámil rozsudek nad 12 katalánskými politiky kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017; devět poslal do vězení na devět až 13 let. Proti bezprecedentnímu verdiktu v novodobých dějinách země vyšly podle očekávání v řadě katalánských měst demonstrovat tisíce lidí, někteří blokovali silnice či nádraží. Tisíce protestujících způsobily dopravní chaos u mezinárodního letiště v Barceloně, kde bylo zrušeno nejméně 67 letů a mnoho dalších se opozdilo. Při střetech protestujících s policií bylo podle agentury Europa Press více než 30 lidí zraněno.

Nejvyšší trest (13 let) dostal bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras, další exministři katalánské vlády dostali tresty vězení v trvání od 10 do 12 let. Odsouzení dostali mírnější tresty, než požadovala prokuratura, protože podle soudu neusilovali o nezávislost regionu na severovýchodu Španělska podněcováním k násilí.

Španělé rozdávali vysoké tresty

Dvanáct let vězení dostali katalánští exministři Raül Romeva, Jordi Turull a Dolors Bassaová, kteří spolu s Junquerasem byli odsouzeni i za zneužití veřejných fondů na uspořádání referenda.

Bývalá předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová dostala 11 let a šest měsíců vězení. Odsouzena byla mimo jiné za to, že v roce 2017 postoupila k projednání v katalánském parlamentu několik zákonů souvisejících s referendem o nezávislosti.

Carme Forcadellová. Carme Forcadellová. | Reuters

„Svobodná parlamentní debata není zločin... Demokracie dnes zažila černý den,“ komentovala rozsudek Forcadellová, která na verdikt čekala stejně jako osm jejích kolegů ve vazbě. Exministři Joaquim Forn a Josep Rull dostali 10 let a šest měsíců vězení. Aktivisté Jordi Sánchez a Jordi Cuixart, kteří jsou ve vazbě už od října 2017, dostali devět let vězení.

Za barbarství označil verdikt Carles Puigdemont, který byl v době uspořádání referenda katalánským premiérem a který je od října 2017 na útěku před španělskou justicí. Žije v Belgii a španělská justice dál usiluje o soud s ním.

Odsouzení se mohou odvolat k ústavnímu soudu a poté k Evropskému soudu pro lidská práva; jejich advokáti už takový postup avizovali.

Lidé vyšli do ulic, demontrace ochromila letiště

Po zveřejnění rozsudku vyrazily do ulic katalánské Barcelony tisíce lidí. Na 8000 lidí se podle španělské televize RTVE shromáždilo na Katalánském náměstí v centru Barcelony, demonstrace se konají i na dalších místech tohoto města s 1,6 milionu obyvatel.

Hnutí, jež si říká Tsunami Democrátic (Demokratické Tsunami), v pondělí po poledni vyzvalo prostřednictvím sociálních sítí k ochromení provozu na mezinárodním letišti. Podle deníku El Nacional zakoupilo kvůli tomu stovky letenek, aby se lidé dostali co nejdále do nitra terminálu. Krátce po výzvě lidé zaplnili metro i další dopravní spoje na letiště.

Barcelonské letiště bylo protesty ochromeno. Policie použila i hrubou sílu Barcelonské letiště bylo protesty ochromeno. Policie použila i hrubou sílu | Reuters

Už dopoledne zablokovali demonstranti řadu míst v centru Barcelony, do ulic se vydali například studenti či zdravotníci z nemocnice. Nesli katalánské vlajky a transparenty s nápisem Svobodu pro politické vězně. Za politický a nedemokratický označil verdikt i předseda katalánské vlády Quim Torra, který v pondělí zaslal dopis španělskému premiérovi Pedru Sánchezovi i králi a vyzval je k urgentnímu jednání.

Sánchez v reakci na verdikt uvedl, že ho bude plně respektovat. Zdůraznil, že územní celistvost Španělska je podle ústavy nedělitelná a že katalánská vláda by měla respektovat názory všech Katalánců. Nezávislost si totiž podle různých průzkumů přeje jen zhruba polovina ze 7,5 milionu Katalánců.

Demonstraci se nevyhnulo ani letiště v Barceloně. Policie proti protestujícím tvrdě zasáhla. Demonstraci se nevyhnulo ani letiště v Barceloně. Policie proti protestujícím tvrdě zasáhla. | Reuters

Zrušený let z Prahy

Španělská policie podle deníku El Mundo proti protestujícím u vchodu na letiště zasáhla,několik osob bylo zadrženo. Před jednou z letištních hal se podle agentury Reuters shromáždily tisíce lidí. Španělský úřad civilního letectví AENA uvedl, že nejméně 67 letů bylo v souvislosti s protesty zrušeno. Webové stránky pražského Letiště Václava Havla informují o zrušeném večerním spoji do katalánské metropole. Mnoho dalších letů mělo v Barceloně zpoždění.

Podle agentury AP katalánská policie nasadila obušky a další donucovací prostředky proti davu poblíž vstupu do metra uvnitř hlavního terminálu. Bezpečnostní síly použily také gumové projektily ve snaze dostat situaci pod kontrolu, uvedla španělská policie.

Podle agentury AFP se s pořádkovými silami střetlo několik stovek protestujících, kteří házeli kameny i odpadkové koše. Terčem zásahu byli demonstranti, kteří se pokusili prorazit policejní kordon a dostat se na letiště.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tekyla ( 15. října 2019 12:11 )

kdepak jsou naši demokraté náměstí,kvičicí svoloč Mináře,Rollky jelit obecných.Ovce proč neprotestujete demokrati španělska rozdávají tresty lidem za demokracii a naše ovce nereagují že by došli kmotrum opozice prachy nebo opozice si hraje jen na demokracii! a turecká invaze taky nic vraždění,znásilnění nikoho nezajímá tak přešně vypadá demokracie demokraté špíny,křiváren demokratické je jenom co se nám!! hodí.

snehulak ( 15. října 2019 08:15 )

Za co je ti Španělští demokraté žalovali? Za vlastizradu?

pupak_1 ( 14. října 2019 22:59 )

No, nevím.
Na podzim 2017 jsem viděl v Barceloně a okolí skoro z každého okna vyvěšenou vlajku, ale bylo to tak půl napůl.
Španěl­ská/ka­talán­ská.
Každopádně dávat politikům mnohaleté tresty za spořádání referenda, je zvěrstvo.

nazor ( 14. října 2019 18:59 )

Žádný stát nechce přijít o území, Španělsko, Turecko, Čína...to vede k oslabení. V zásadě nemám nic proti odtržení, někdy to je i ke prospěchu třeba my. Někomu se to ale umožní a někomu ne, záleží jen jak je ten stát slabý/silný a jsou za tím jenom zájmy, je to všechno špinavá politika.

tekyla ( 14. října 2019 17:15 )

kde jste sluničkáři demo­kraté,­demo­kracie špíny,proč nekvičíte proč opozice zla,křiváren kmotru nekvičí,kde jsou novi­náři,­poli­tolo­gově,­česká skorumpovaná televize,senát trafi­kantu,­netá­hel,po­drazá­ku!! ale udělat to rusko,čína tak špína,luza křičí,protestuje no to by se opozice zla,podrazáku sera.a!

Zobrazit celou diskusi