Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Aktivisté narušili provoz letiště. Jeden z nich vyšplhal i na trup letadla

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. října 2019
20:45

Aktivisté z ekologického hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) ve čtvrtek zahájili třídenní protest na menším londýnském letišti London City. Policie nejméně 40 z nich zatkla, informovala britská média. Kvůli demonstrantovi, který byl na palubě jednoho letadla, se stroj musel vrátit z ranveje k terminálu. Další zmatek vyvolal muž, kterému se podařilo vyšplhat na trup letadla.

Protestující uvedli, že třídenní pokojnou akcí v „hongkongském stylu“ chtějí dosáhnout uzavření letiště. To využívají především bankéři a obchodníci ze čtvrti Canary Wharf, která je spolu s City finančním centrem britské metropole. Plány na jeho rozšíření jsou podle demonstrantů v rozporu s cílem vlády snížit emise oxidu uhličitého do roku 2050 téměř na nulu. 

Provoz letiště, které má jedinou dráhu, dnes nebyl nijak výrazně narušen, některé lety ale nabraly zpoždění. Ve čtvrtek dopoledne se u terminálu sešlo asi 150 demonstrantů, což bylo méně, než pořadatelé očekávali. Policistům se tak po celý den dařilo udržet volný průchod do příletové a odletové haly.

Jeden z demonstrantů se s platnou palubní vstupenkou dostal do letadla aerolinek Aer Lingus mířícího do Dublinu a během rolování po letištní ploše si stoupl do uličky a začal cestujícím přednášet o klimatické změně. Protože neuposlechl pokyny palubního personálu, aby si sedl na své místo, muselo se letadlo vrátit zpět k terminálu, kde cestujícího vyvedla z letadla policie.

Aktivista: Sedím na střeše letadla

Dalšímu demonstrantovi se podařilo vyšplhat na trup letadla aerolinek British Airways. Šlo o hendikepovaného sportovce Jamese Browna, kterého nakonec dolů sundávali hasiči, policie jej poté zatkla. Brown celý svůj výstup natočil na mobil. „Abych vás uvedl do obrazu, sedím na střeše letadla, na letišti London City,“ pochlubil se na videu.

 

Protest aktivistů z ekologického hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí). Protest aktivistů z ekologického hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí). | ČTK

Extinction Rebellion tento týden pořádá manifestace v různých městech Evropy. V britské metropoli účastníci v pondělí na několika místech zablokovali dopravu a od té doby zde policie zatkla na 800 účastníků protestu, uvedl deník The Guardian.

e.lesanova ( 11. října 2019 22:18 )

Dát jim vše k úhradě a "legrace" je přejde...bezpečnost na letišti, zpoždění letů, zbytečné zaměstnání bezpečnostních složek...a pro příště zákaz vstupu na letiště na mnoho let...

Zobrazit celou diskusi