Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hurikán Lorenzo zasáhl dovolenkový ráj. A míří na Evropu, varují úřady

Autor: ČTK, tva - 
2. října 2019
12:24

Západ Azorských ostrovů ve středu ráno zasáhl hurikán Lorenzo, který v tomto portugalském autonomním regionu způsobil jen menší škody. Nyní Lorenzo, který už zeslábl na nejnižší úroveň stupnice hurikánů, postupuje směrem na severovýchod a ve čtvrtek odpoledne by se měl přiblížit k Irsku, informovala ve středu agentura Reuters.

Na západě Azorských ostrovů způsobil vítr, který hurikán provázel, velké vlny a lámal stromy. Místní úřady už v úterý večer preventivně uzavřely ulice na pobřeží, zavřeny na Azorech zůstaly ve středu také školy a provoz byl zastaven i v některých z tamních přístavů.

Síla větru ráno na nejzápadnějším z Azorských ostrovů, ostrově Flores s asi pěti tisíci obyvateli, dosahovala přibližně 130 kilometrů v hodině, na ostrově Faial, kde žije na 15 000 lidí, to bylo 145 kilometrů v hodinu. Nyní se hurikán Lorenzo podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) pohybuje směrem na severovýchod a provází ho vítr o síle asi 150 kilometrů v hodině.

Azory zasáhl hurikán, způsobil menší škody, nyní směřuje k Irsku (2. 10. 2019) Azory zasáhl hurikán, způsobil menší škody, nyní směřuje k Irsku (2. 10. 2019) | Reuters

Hurikán Lorenzo v sobotu vytvořil rekord, když se stal prvním hurikánem páté, tedy nejvyšší kategorie, který dorazil takto daleko na severovýchod Atlantiku. Poté postupně zeslábl.

Azorské ostrovy leží zhruba 1360 km od pobřeží pevninského Portugalska, obývá je asi 250 000 obyvatel a jsou oblíbeným cílem turistů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi