Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump zuří kvůli ústavní žalobě. „Je to puč,“ hřímá na demokraty

Autor: ČTK - 
2. října 2019
07:00

Americký prezident Donald Trump na twitteru opět ostře zaútočil na demokraty kvůli proceduře ústavní žaloby, kterou opozice vyvolala kvůli údajné Trumpově snaze zapojit Ukrajinu do volebního boje v USA. Šéf Bílého domu napsal, že ve skutečnosti demokraté nezahájili takzvaný impeachment, ale puč, jehož cílem je zbavit americký lid jeho moci a svobod.

"S tím, jak se každým dnem dozvídám více a více, docházím k závěru, že se nejedná o impeachment, ale že je to PUČ, jehož cílem je chopit se moci lidu, jejich HLASU, jejich svobod, jejich druhého dodatku (americké ústavy), náboženství, armády, hraniční zdi a jejich práv, které jim jako občanům Spojených států amerických dal Bůh,“ napsal americký prezident na twitteru.

Demokraté minulý týden formálně zahájili proceduru impeachmentu, která může vést k sesazení hlavy státu, a to v reakci na telefonát Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Demokraté Trumpa podezírají, že se snažil prostřednictvím nátlaku na Kyjev poškodit svého předpokládaného soka v prezidentských volbách Joea Bidena.

Zatímco puč je násilné svržení vlády a převzetí moci ve státě, takzvaný impeachment má oporu v americké ústavě, připomněla agentura AP.

Od zahájení procedury ústavní žaloby prezident slovní útoky stupňuje. Nejmenovaného pracovníka tajných služeb, který na obsah telefonátu upozornil, Trump několikrát obvinil ze špionáže a velezrady. V pondělí prezident na twitteru napsal, že kauza je největším honem na čarodějnice v amerických dějinách.

11kareI11 ( 2. října 2019 12:17 )

Ty seš zrovna ten pravej, kterej může někomu říkat, že mu to nemyslí. Přečti si to po sobě, abys viděl, jakou jsi napsal kravinu.

tekyla ( 2. října 2019 09:22 )

neskutečná špína,jelit demokratu jako u nás jen udávat­,prás­kat,šp­init­,pom­louvat demokraté kteří mají plnou hubu své!! demokracie jsou zlo pro celý svět! Už by potřebovali pořádně přes držku! a bude klid.

Taurus70 ( 2. října 2019 07:33 )

Možná že by toty zidodemokraty velice rychle přešlo že pokud by se nic neprokazalo šli by sedět natvrdo. Demozumpa je zřejme všude stejna

11kareI11 ( 2. října 2019 07:25 )

Jojo, jak se mocným stoupne na kuří oko, hned je to puč. To dobře známe. Donalde, buď v klidu a obachuj si zákonodárce. Povyhazuj nepohodlné a obklop se loajálními. Něco to bude stát, ale oni to pak smetou ze stolu a budeš čistý jak Lilie. U nás je to vyzkoušené prezidentem i premierem. Leda že by v Emerice nebylo tolik servilních panchartů.

Zobrazit celou diskusi