Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mugabeho pohřbili v rodné vesnici „Bože, měj s ním slitování,“ prosil za diktátora kněz

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
29. září 2019
17:45

Bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho pohřbili tento víkend v jeho rodné vesnici Kutama v severozápadní části země v kruhu rodiny a nejbližších. Obřad začal zádušní mší, při které kněz prosil Boha, aby měl s někdejším diktátorem smilování. Mugabe zemi řídil jako premiér či prezident 37 let, zemřel 6. září v 95 letech a o místo jeho posledního odpočinku se vedly spory.

Neokázalého pohřbu na nádvoří Mugabeho venkovské usedlosti s římsko-katolickou mší a projevy rodinných příslušníků se zúčastnila jeho žena Grace, děti, blízcí, vládní představitelé a média, prezident chyběl. Pohřbu ale chyběla pompa obvyklá při pohřbívání národních hrdinů, poznamenala agentura Reuters, podle níž pohřeb Mugabeho symbolizuje konec éry jednoho z posledních významných lídrů v Africe.

Bývalého prezidenta Zimbabwe Mugabeho pohřbili v rodné vesnici. Bývalého prezidenta Zimbabwe Mugabeho pohřbili v rodné vesnici. | ČTK

„Tento muž žije navěky,“ zakončil kněz, přítomní ho odměnili souhlasným jásotem. Ještě než byla rakev spuštěna do hrobu, Grace Mugabeová na ni, jak určuje tradice, hodila hlínu. Vdova dorazila zahalená od hlavy až k patě v černém, obličej skrývala za závojem. Řada pozůstalých naopak oblékla bílá trika, na kterých měli natištěný obličej zemřelého a slova jako „osvoboditel“, „zakládající otec“ nebo „vůdce“.

Pře o místo posledního odpočinku

O místo Mugabeho posledního spočinutí se jeho rodina týdny dohadovala s vládou v čele s jeho nástupcem, prezidentem Emmersonem Mnangagwou. Zatímco kabinet chtěl exprezidenta pohřbít vedle bojovníků proti kolonialismu, rodina si přála pozůstatky uložit v rodné vesnici.

Mugabe byl pro mnoho Zimbabwanů a také pro mezinárodní společenství nelítostným diktátorem, který kdysi prosperující zemi přivedl k hospodářskému úpadku. V bývalé britské kolonii Zimbabwe ale Mugabe zároveň bývá považován za hrdinu boje za nezávislost. V roce 2017 ho svrhla armáda a na jeho místo se dostal právě Mnangagwa.

Zobrazit celou diskusi