Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Oběti Breivikova řádění mají památník. Tisíc růží vykovali i přeživší norského masakru

Autor: ČTK - 
28. září 2019
18:17

V norském hlavním městě v sobotu odhalili památník obětem teroristického útoku na ostrově Utöya a v Oslu. Tehdejší solidaritu Norů s rodinami 77 usmrcených znázorňuje 1000 železných růží jako připomínka živých květin, které obyvatelé této skandinávské země spontánně přinášeli dny a týdny po událostech z července 2011 před hlavní chrám v zemi, až jej proměnili v květinové moře, uvedla agentura DPA.

Slavnostního odhalení monumentu s názvem Jernrosene (železné růže) se zúčastnil starosta města i norský korunní pár - princ Haakon a princezna Mette-Marit. Přítomni byli také autoři památníku Tobbe Malm a Tone Mörk Karslrudová.

V Norsku odhalili památník obětem útoku na ostrově Utöya V Norsku odhalili památník obětem útoku na ostrově Utöya | Reuters

Růže pro památník vykovali lidé z celého světa, včetně přeživších a příbuzných obětí.

Pachatel útoku, pravicový extremista Anders Behring Breivik, 22. července 2011 nejprve odpálil nálož u vládní budovy v Oslu, a připravil tak o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya.

V roce 2012 poslal soud Breivika za terorismus na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, jaký je v Norsku možné uložit. Pobyt ve vězení ale může být Breivikovi prodlužován až na doživotí.

Video  Masový vrah Breivik hajloval před soudem. Ten řeší jeho lidská práva  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dama_s_kosou ( 29. září 2019 08:12 )

bububu...

dama_s_kosou ( 28. září 2019 19:08 )

Brievik - takovy norsky priznivce SPD

Zobrazit celou diskusi