Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mučení, zneužívání a pouta. Policie osvobodila z domu hrůzy 300 dětí a mužů

Autor: ČTK - 
27. září 2019
14:56

Nigerijská policie osvobodila přes 300 mužů a chlapců z domu ve městě Kaduna severně od metropole Abuja, kde byli drženi proti své vůli a mučeni. S odvoláním na páteční policejní prohlášení o tom informovala agentura Reuters. Policie v souvislosti s případem zadržela sedm podezřelých, viníky podezřívá z obchodu s otroky. Server BBC s odkazem na údaje policie uvedl, že bezpečnostní složky zachránily téměř 500 lidí a zadržely osm podezřelých.

Osvobození muži a chlapci policii vypověděli, že byli drženi v okovech, mučeni, sexuálně zneužíváni a nedostávali najíst. Šlo převážně o Nigerijce, ale například dvě z dětí pocházely z Burkiny Faso. Některé z obětí byly v domě vězněny už několik let.

Zatím není jasné, jak se oběti na místo dostaly. Některé děti policii vypověděly, že je tam odvedli příbuzní v domnění, že se jedná o islámskou školu. Podle policejního mluvčího podezřelými jsou učitelé, server BBC ale s odvoláním na policejní zdroje uvedl, že úřady nemají žádný důkaz, že by místo někdy fungovalo jako škola.

Kvůli Boko Haram se pohřešuje 22 tisíc lidí

Policejní náčelník Ali Janga uvedl, že osvobození se z nově nabyté svobody velmi radovali, přestože někteří z nich byli zranění. Úřady pro ně zřídily dočasný domov na stadionu v Kaduně, dokud se nepodaří najít jejich rodiny. Všem se dostane psychologické a lékařské pomoci.

Přestože je 200milionová Nigérie nejsilnější ekonomikou afrického kontinentu, v zemi je rozšířeno násilí a únosy. Gangy unášejí chudé i bohaté, unesené někdy zabijí i přes to, že rodiny zaplatí vysoké výkupné. Na severovýchodě země se kvůli teroristické organizaci islámských radikálů Boko Haram pohřešuje přes 22 000 lidí, z toho téměř 60 procent dětí.