Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Británii bičují prudké deště: Pod vodou jsou silnice, nateklo i do parlamentu

Autor: Darina Jíchová - 
25. září 2019
17:53

Anglii během úterka zasáhly vydatné přívalové deště, které na četných místech způsobily bleskové záplavy. Varování před možnými povodněmi platí do odvolání. Voda zaplavila ulice a zkomplikovala dopravu. Meteorologická stanice vyhlásila středně vysoký stupeň ohrožení, nejhorší situace byla v Southampton, Birmingham, Liverpool a Londýně, kde voda zatopila i budovy parlamentu, uvedla stanice BBC.

Přívalové deště doprovázel nárazový vítr a bouřky, ve Wiltshire napršelo za 12 hodin až 51,2 milimetru. Mluvčí Meteorologické stanice Grahame Madge to označil za „značné množství vody“. Dodal však, že déšť je jen „přechodný“, očekává se, že se z jihozápadu země přesune do středu Británie a pak na sever do Skotska.

Napršelo i do budov parlamentu:

Varování před povodněmi momentálně platí pro 45 anglických okresů, se silným deštěm se potýkal také Wales. Podle úřadů nebyla hlášena žádná úmrtí nebo zranění, živel pouze narušil dopravu, mnohé silnice jsou neprůjezdné kvůli stojaté vodě nebo popadaným stromům. Přerušena byla i železniční doprava, a to mezi Birminghamem a Stourbridgem. Na většině spojů dochází ke zpoždění.

Pršet má dál

Mluvčí policie vyzval řidiče, aby byli opatrní. Strážníci vysvobozovali několik lidí, které voda uvěznila v autech. „Zpomalte, dodržujte bezpečné rozestupy, sviťte a nezajíždějte do vody,“ upozornil mluvčí. Déšť by měl polevit ve středu odpoledne, přetrvá však po zbytek týdne.

Zobrazit celou diskusi