Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malá domů pro Trumpa. Viceprezident nocoval v jeho resortu, účet platil Bílý dům

Autor: ČTK - 
6. září 2019
18:31

Američtí demokraté neúnavně pokračují v pranýřování údajných poklesků republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Dva výbory Sněmovny reprezentantů dnes zahájily vyšetřování údajně problematického pobytu viceprezidenta Mikea Pence v Trumpově golfovém středisku při nedávné návštěvě Irska.

Viceprezident počátkem týdne v Irsku dvakrát nocoval v letovisku Doonbeg, které leží na západním pobřeží ostrova a je vzdáleno víc než 300 kilometrů od metropole Dublinu, kde Pence jednal s irskými politiky. Sám viceprezident novinářům řekl, že k pobytu v Doonbegu ho vyzval majitel letoviska Trump. Prezident to ovšem podle agentury Reuters popírá.

Pobyt prezidenta i viceprezidenta na pracovních cestách hradí stát, takže úhradu za noclehy Penceova týmu v Doonbegu inkasovala Trump Organization zastřešující prezidentovu realitní říši. Trump její řízení svěřil svým synům, ale do svěřenského fondu ji navzdory výzvám opozice a dlouholeté tradici neuložil.

Vedení právního výboru a výboru pro dohled a reformu si vyžádalo dokumenty související s Penceovou cestou dopisem adresovaným Bílému domu, veliteli prezidentské ochranky, Trump Organization a úřadu viceprezidenta. „Výbor se nedomnívá, že by peníze amerických daňových poplatníků měly být využity k osobnímu obohacení prezidenta Trumpa, jeho rodiny a jeho firem,“ napsal v dopisu šéf výboru pro dohled a reformu Elijah Cummings.

Právní výbor kromě toho vede podle agentury Reuters samostatné vyšetřování, které vyvolal Trumpův návrh uspořádat příští rok summit skupiny hospodářsky nejsilnějších států G7 v golfovém středisku Mar-a-Lago na Floridě, které Trumpovi patří. Americký prezident s nabídkou přišel při nedávné schůzce skupiny ve francouzském Biarritzu. Trval na tom, že z pořádání summitu žádné finanční výhody mít nebude.

bullshit ( 6. září 2019 20:39 )

Parádně tady funguje nějaká automatická cenzura...

Zobrazit celou diskusi