Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Každá dívka si zaslouží vzdělání,“ říká bývalá první dáma. Obamová ukázala fotku ze školních let

Autor: Darina Jíchová - 
6. září 2019
20:35

Bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová (55) se na svém instagramu pochlubila snímkem ze školní lavice. Fotku zveřejnila u příležitosti začátku nového školního roku a Svátku práce, který Američané tento týden oslavili. „Každá dívka si zaslouží vzdělání,“ napsala Obamová pod svůj příspěvek a zreflektovala svoje studentská léta, uvedl magazín The People.

Manželka exprezidenta Baracka Obamy je velkou zastánkyní rovné příležitosti ke studiu. „Věřím, že si každá dívka na této planetě zaslouží stejnou příležitost, jakou jsem měla já,“ uvedla Obamová a následně všechny své fanoušky vyzvala, aby se zapojili do iniciativy Příležitost pro dívky, která se snaží o to, aby bylo vzdělání přístupné pro každého.

Obamová: Vzdělání považujeme za samozřejmost

Ve škole jsem se naučila mnohé, psát i počítat, ale taky to, jak se neustále zlepšovat, jak se vyrovnávat s neúspěchem, jak být dobrá kamarádka. Je pro nás jednoduché brát vzdělaní jako samozřejmost, ale v současnosti je více než 98 milionů dospívajících dívek, které nejsou ve škole, ne protože nechtějí, ale protože nemůžou,“ rozepsala se bývalá první dáma.

„Každá dívka zasluhuje šanci na vzdělání, šanci naplnit svůj potenciál, dosáhnout svých snů. Když dívkám dáme tuhle příležitost, chopí se jí. Prospěje to celému světu. Dívky, které chodily do školy, mají zdravější děti, vyšší platy, mohou zvednout naše národní hospodářství,“ pokračovala Obamová.

„Budoucnost našeho světa je jen tak zářná, jak jsou naše dívky,“ dodala Obamová. Ve svém příspěvku zmínila charitativní organizaci Příležitost pro dívky, kterou založila společně se svým manželem. Bývalá první dáma, která se těší neuvěřitelné popularitě a která vyhrála anketu o nejvlivnější a nejoblíbenější ženu na světě, spustila na sociálních sítích lavinu.

Po jejím vzoru začaly své školní fotky sdílet i další celebrity včetně návrhářky a zpěvačky Victorie Beckhamové, hereček Jessicy Bielové, Kerry Washingtonové nebo Natalie Portmanové. Zpřístupnění vzdělání pro všechny, hlavně pak pro dívky, je téma, kterému se Obamová aktivně věnuje už několik let.

„Je to na nás, jako matky musíme podporovat dívky kolem nás. Musíme jim dát podporu, která je nastartuje, která pozvedne jejich hlasy. Není na nás, abychom je zadusily našimi slovy, je na nás, abychom nechaly vyznít ta jejich,“ nechala se slyšet Obamová během svého knižního turné. Její kniha Můj příběh se stala mezinárodním bestsellerem.

Zobrazit celou diskusi