Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Seniorka (74) porodila zdravá dvojčata. Je nejstarší matkou na světě

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock)
Autor: ČTK - 
5. září 2019
21:25

Čtyřiasedmdesátiletá Indka, která otěhotněla po umělém oplodnění, ve čtvrtek v indickém státě Ándhrapradéš porodila zdravá dvojčata. Podle deníku Hindustan Times se tak zřejmě stala nejstarší matkou na světě. Holčičky se narodily císařským řezem na klinice v Haidarábádu, podle lékařů jsou děti i matka v pořádku.

Podle ošetřujícího lékaře Sanakajály Umašankara, který porod dětí vedl, je těhotná sedmdesátnice vzácným případem zejména proto, že těhotenství u ní proběhlo bez jakýchkoli komplikací. Žena netrpěla žádnými zdravotními problémy a otěhotnět se jí podařilo na první pokus hned během prvního cyklu umělého oplodnění, při němž bylo použito vajíčko dárkyně a sperma jejího osmdesátiletého manžela.

Novopečená matka a její manžel jsou svoji od roku 1962, ve snaze zplodit potomstvo však nebyli úspěšní. „Navzdory snaze se jí nepodařilo otěhotnět ani poté, co navštívila několik nemocnic. I když u ní před 25 lety proběhla menopauza, silná touha stát se matkou jí zůstala,“ řekl novinářům Umašankar. Loni se podle něj rozhodla podstoupit umělé oplodnění poté, co se díky této metodě narodil potomek její 55leté sousedce. Žena po umělém oplodnění otěhotněla letos v lednu a byla pak pod stálým dohledem lékařů.

Indie v minulosti držela hned několik rekordů nejstarších matek – například v roce 2008 v indickém státě Uttarpradéš dvaasedmdesátiletá žena porodila po umělém oplodnění dvojčata. V roce 2016 sedmdesátiletá Indka z Amritsaru porodila syna. Média však upozorňují na to, že udávaný věk indických matek nemusí být úplně správný, neboť mnozí Indové sami přesný rok narození neznají.

Věk žen pro umělé oplodnění v některých zemích není omezen, v ČR ho ale smí ženy podstoupit jen do 49 let, přičemž zdravotní pojišťovny proces hradí do 39 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 6. září 2019 08:25 )

nezodpovědnost lékařů, kteří rozhodli

diskutujici ( 6. září 2019 05:47 )

V podstate uz ted jsou to pohrobci.

Zobrazit celou diskusi