Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Průlom v umělém oplodnění se v Česku zadrhl. Ženy nad 40 mají s pojišťovnou smůlu

Autor: Hana Langrová - 
8. června 2019
15:30

Naděje, že by pojišťovny hradily umělé oplodnění i ženám nad 40 let, se rozplývají, přestože o to dlouhodobě usilovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Proti byli jak odborníci, tak resort zdravotnictví. Jako důvody uvádějí snižující se šance na otěhotnění umělým oplodněním ve vyšším věku i zdravotní rizika a vrozené vady. To ale neznamená, že by tyto ženy nemohly vyzkoušet asistovanou reprodukci, jen si ji musí uhradit samy. Blesk Zprávy zjišťovaly, kolik zaplatí, kolik přispívá mladším ženám pojišťovna a jestli získají ještě jeden rok k dobru.

Snahy zvýšit hranici úhrady asistované reprodukce ze zdravotního pojištění až na 43 let věku ženy jsou v Česku už od konce roku 2015. Ministerstvo práce a sociálních věcí bylo pro, proti se postavilo ministerstvo zdravotnictví a odborníci z oboru.

Naděje na léčbu neplodnosti se po čtyřicátém roce prudce snižuje. Je důležité zaměřit se na léčbu, která má reálnou naději. Navíc si odborná veřejnost myslí, že by úprava zákona mohla ještě zhoršit nepříznivý trend odkládání těhotenství do stále vyššího věku,“ řekl Tonko Mardešić, vedoucí lékař z kliniky reprodukční medicíny Pronatal. Expert dodal, že ve věku nad 40 let se také zvyšuje riziko vrozených vad, z nichž část lze včas diagnostikovat.

Poslední souhrnná statistická data jsou k dispozici za rok 2016. Tehdy se narodilo 112 663 dětí a z umělého oplodnění jich přišlo na svět 4504, což jsou čtyři procenta.

Odborníci ze společností genetiky, gynekologie a porodnictví, asistované reprodukce a pojišťoven se domluvili na kompromisu v připravované novele zákona, který se nyní projednává v připomínkovém řízení. Pokud dostane zelenou, ženy by získaly na snažení se o potomka ještě jeden rok. Pojišťovny by totiž hradily čtyři pokusy ženám do jejich 40. narozenin.

Pojišťovna nehradí všechny výdaje

V současné době je možné umělé oplodnění IVF hrazené z veřejného zdravotního pojištění provést ženě ve věku 38 let + 364 dní,“ upřesnila Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Oplodnění ve zkumavce (odborně in vitro fertilizace, IVF) je proces, při kterém se vajíčko oplodňuje spermií mimo tělo.

Všeobecná zdravotní pojišťovna proplácí základní provedení asistované reprodukce za 32 542 korun, které může čerpat jedna žena třikrát za život v případě dvou embryí. Nebo dokonce čtyřikrát, pokud půjde o přenos jen jednoho embrya u prvních dvou pokusů. „Na léky už mají pacientky spoluúčast. Každá potřebuje jiné množství a jiné léky. Pro pojišťovnu se náklady mohou vyšplhat až na 50 tisíc korun,“ vyčíslil Tonko Mardešić. Podle ministerstva se náklady mohou vyšplhat až na 60 až 80 tisíc korun.

Čtyři cykly pouze s jedním zárodkem

V roce 2011 se na nátlak odborné společnosti změnil zákon a pojišťovny začaly proplácet čtyři cykly umělého oplodnění IVF místo původních tří, ale za podmínky, že v prvních dvou léčebných cyklech bude do dělohy přenesen pouze jeden zárodek.

Česká republika má jednu z nejnižších úmrtností novorozenců i matek na světě. Reprodukčním klinikám se daří pomoci i onkologickým pacientkám, kterým jsou před léčbou vajíčka odebrána a zamražena. „Neexistuje pár, kterému bychom nenabídli řešení. Jen záleží na tom, jestli ho ti dva budou akceptovat,“ řekl Mardešić.

Od roku 2010 se příliš nemění počet Češek, které podstoupí umělá oplodnění. Za každodenním nárůstem stojí cizinky. Za posledních osm let je jejich zájem větší zhruba o 10 procent.

V Česku je 45 center asistované reprodukce (některé zdroje uvádějí 46, pozn. aut.). „V loňském roce proběhlo 39 tisíc pokusů o otěhotnění umělým oplodněním,“ uvedl pro ČTK David Rumpík, předseda sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Významným pokrokem bylo snížení podílu vícečetných těhotenství po oplodnění ve zkumavce. Odborníkům se podařilo snížit procento vícečetných porodů z 2,13 % (2010) na 1,41 % (2018) ze všech umělých oplodnění v Česku. „Vícečetná gravidita představuje vysoce zvýšené riziko úmrtnosti novorozenců, například nízká hmotnost dětí, předčasný porod nezralého novorozence, komplikace při porodu a další, a zvýšené riziko úmrtí matky,“ upozornil Tonko Mardešić

Neplodnost je podle Světové zdravotnické organizace onemocnění, které je definováno jako nedosažení klinického těhotenství po jednom roce pravidelného nechráněného sexuálního styku. Tato definice zaručuje právo neplodných párů na léčbu - i na příspěvek od pojišťovny.

Kdy vyhledat pomoc odborníků?

České ženy stále častěji odkládají mateřství na později. Vlivem toho roste počet neplodných párů. „V posledních desetiletích se přirozeně posunula hranice pro zakládání rodiny až k věku 30 let. Podle statistik se s neplodností u nás potýká 20 až 25 procent českých párů,“ uvedl Vladimír Dostálek, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí, a dodává, že k neplodnosti přispívá i životní styl, vysoká hladina stresu a znečištěné prostředí.

Pokud je ženě více než se páru nepodaří otěhotnět po roce pravidelného pohlavního styku bez ochrany, měli by vyhledat pomoc odborníků. Často jde o čas. Když je ženám nad 35 let, neměly by určitě otálet,“ dodal Mardešić.

Vybrané výkony IVF hrazené z veřejného zdravotního pojištění:

  • IVF CYKLUS S PŘENOSEM EMBRIÍ – výše úhrady z veřejného zdravotního pojištění je v letošním roce 32 542,- Kč. Jedné klientce je možné uhradit ho 3x za život.
  • IVF CYKLUS PŘERUŠENÝ PŘED ODBĚREM OOCYTŮ - výše úhrady z veřejného zdravotního pojištění je v letošním roce 1 347,- Kč. Jedné klientce je možné uhradit ho 4x za život.
  • IVF CYKLUS S ODBĚREM OOCYTŮ K IN VITRO FERTILIZACI BEZ PŘENOSU EMBRIÍ - výše úhrady z veřejného zdravotního pojištění je v letošním roce 15 643,- Kč. Jedné klientce je možné uhradit ho 4x za život.
  • KOMPLETNÍ IVF CYKLUS S TRANSFEREM POUZE 1 EMBRYA - výše úhrady z veřejného zdravotního pojištění je v letošním roce 32 542,- Kč. Jedné klientce je možné uhradit ho 4x za život.

Zdroj: VZP ČR

Počty cyklů a novorozenců z umělého oplodnění od roku 2007 do roku 2016

  počet cyklů počet novorozenců
2016  41 017  4504
2015  38 081  4258
2014  35 875  4581
2013  32 245  4584
2012  27 879  4494
2011  24 550  3156
2010  23 798  4135
2009  22 707  2487
2008  21 316  2959
2007  17 682  2952

Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Renca1_ ( 16. července 2019 21:23 )

Proč to nejde udělat kdo měl rakovinu vaječníků a nemůže mít děti jen s darovanyma vajíčkama proč to nemůže bejt jednou celé zdarma já sem byla na umělém oplodnění dala jsem 50000kc a nic teď chcou vzít ještě delohu a dítě už nikdy mít nebudu skrz to že nemám finance toužím mít dítě ale mít nebudu akdo může mít tak si děti neváží a ještě na co si platím pojišťovnu když stejně musím doplácet blbá otázka stejně stát to neschváli

zada ( 8. června 2019 18:45 )

Každá žena má rodit ve svém produktivním věku, aby pro dítě byla mladá matka a zdravá matka. Kddyž chce rodit déle, ať si to skutečně zaplatí. Těm co nemohou mít děti a chtějí jako mladí, rád ze svého připojištění zaplatí,. A ty co si nejdříve chtějí užít a pak si to nechat na starý kolena zaplatit? Tak ať si to platí ze svého. Všecky zdravím a pusťte se do toho mládeži.....

agfor ( 8. června 2019 18:30 )

Nějak mají smůlu všichni, kteří se z donucení nechají celý produktivní život okrádat zdravotními pojišťovnami o 13% žebráckého platu. Kdyby pojišťovny vše zaplatily, z čeho by si pak manažeři psali milionové odměny za to, jak skvěle okrádají lidi.

lunatic ( 8. června 2019 16:40 )

Tak ať chodí spoře oděné po nocích na odlehlých místech a pravděpodobně to vyjde

Zobrazit celou diskusi