Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pilot ve výcviku na své první hodině musel sám přistát s letadlem, instruktor v kokpitu zkolaboval

Autor: Darina Jíchová - 
4. září 2019
10:26

První hodina pilota ve výcviku Maxe Sylvestera se změnila v horor. Chvilku potom, co se svým instruktorem vzlétl nad australskou krajinu, zkušený pilot v kabině malého letadla Cessna 152 zkolaboval a Sylvester musel sám, jen s pomocí letového dispečera, se strojem přistát. Dramatická příhoda má naštěstí šťastný konec, student přistání zvládl, stav jeho učitele zůstává ale vážný, uvedla stanice CNN.

Vyděšený Sylvester po kolapsu svého instruktora vyslal nouzový signál, na ten reagoval letový dispečer z nedaleké řídící věže. „Víte, jak pilovat letadlo?“ zeptal se dispečer. „Tohle je moje první hodina,“ reagoval Sylvester. „Dobře, váš hlavní úkol je soustředit se na letadlo, děláte skvělou práci,“ pokračoval klidně dispečer.

„No, instruktor říkal, že jsem jeho zatím nejlepší student,“ dodal Sylvester. Dispečer se ptal rovněž na stav zkolabovaného pilota. „Na nic nereaguje, je v bezvědomí. Leží mi ramenu, snažil jsem se ho probudit, ale nereaguje,“ popsal dispečerovi. Sylvester se zvládl vrátit na letiště Jandakot nedaleko města Perth.

„Mohlo to skončit jako tragédie.“

„Vidíme vás z okna, vedete si skvěle. Vím, že je to stresující situace, ale zachovejte klid. Sledujeme vás a bezpečně vás navedeme na zem,“ ubezpečoval Sylvestera dispečer. „Nad letištěm není žádný provoz,“ dodal dispečer. Sylvester nad ranvejí nejdříve kroužil zhruba hodinu, aby si nacvičil, jak lehký letoun navézt na zem

Jeho přistání přihlížely desítky lidí, pilotovi ve výcviku se podařilo dosednout na ranvej bez jakýchkoliv problémů. „No, kamaráde, gratuluju vám k prvnímu úspěšnému přistání,“ pogratuloval studentovi dispečer. „Bylo to perfektní přistání, na letadle není ani škrábnutí. Celé to mohlo skončit jako tragédie,“ zhodnotil akci studenta ředitel mezinárodní letecké školy Air Australia Chuck McElwee.

Na Sylvestera čekala na letišti jeho manželka a tři děti, zdravotníci jí doporučili, aby muže nenechala řídit. Pilot v bezvědomí byl okamžitě převezen do nemocnice, podle místního tisku je jeho stav nadále vážný, ale stabilizovaný. Prodělal několik záchvatů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krtek. ( 4. září 2019 19:07 )

bota již v nadpisu, autor si to ani po sobě nepřečte

Zobrazit celou diskusi