Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Johnson dostal „ránu do vazu“. Rebelující poslanec utekl k liberálům, vláda nemá většinu

Aktualizováno -
3. září 2019
17:50
Autor: ČTK - 
3. září 2019
17:05

Britská vláda premiéra Borise Johnsona v úterý ztratila většinu v Dolní sněmovně poté, co Konzervativní stranu kvůli nesouhlasu s vládní brexitovou politikou opustil poslanec Philip Lee. S odvoláním na prohlášení, které Lee vydal, o tom informovala zpravodajská stanice BBC. Poslanec posílil řady opozičních proevropských Liberálních demokratů.

Pracovní většina vlády se po srpnových doplňovacích volbách, které vyhrála kandidátka labouristů, ztenčila na jediný hlas. Dnešním odchodem poslance Leeho tak přišla Johnsonova vláda o většinu ve Sněmovně, a to před klíčovým rozhodnutím o dalším postupu na cestě k odchodu Británie z Evropské unie. Ztráta početní většiny ale neznamená, že by vláda automaticky padla, připomněla agentura DPA.

„Dospěl jsem k závěru, že není možné, abych jako konzervativní poslanec sloužil svému obvodu a své zemi v jejich nejlepším zájmu,“ uvedl Lee v prohlášení. Konzervativní vláda premiéra Johnsona podle něj „agresivně“ usiluje o „zničující brexit“ a zbytečně ohrožuje životy a živobytí lidí a vystavuje Spojené království riziku, že se rozpadne. Johnsonova vláda podle Leeho také „podkopává hospodářství, demokracii a roli (Británie) ve světě“.

Dnes odpoledne se sešli poslanci britské Dolní sněmovny na první schůzi po letní přestávce. Svého mandátu se nejprve ujala liberální demokratka Jane Doddsová, která v srpnu zvítězila v doplňovacích volbách v obvodu Brecon a Radnorshire. Johnsonovu vládu tím připravila o jedno křeslo v parlamentu a vládní většinu ztenčila na jeden hlas.

Poté, co Doddsová dnes složila poslaneckou přísahu a premiér Johnson začal k poslancům hovořit, přisedl na lavici liberálům také poslanec Philip Lee, který záhy vydal prohlášení o odchodu z Konzervativní strany, jejímž byl členem od roku 1992. Od roku 2010 stranu zastupoval v Dolní sněmovně.

Předsedkyně Liberálních demokratů Jo Swinsonová v prohlášení uvedla, že Lee sdílí s členy její strany odhodlání „zabránit katastrofálnímu brexitu bez dohody a zastavit brexit úplně“.

Pro odchod země z EU se vyslovili voliči před třemi roky v referendu.

 

Zobrazit celou diskusi