Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čaputová zářila v blankytně modré: Rakouské pochvaly, ale došlo i na spor o jádro

Autor: ČTK, tva - 
30. srpna 2019
20:44

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová opět vyrazila za hranice. Po návštěvách Česka, Maďarska, Polska, Francie či Německa tentokrát zamířila do Rakouska. Daleko to rozhodně neměla – vlakem z bratislavské Petržalky byla Čaputová ve Vídni ani ne za hodinu. Slovenská hlava státu i tentokrát zaujala svou róbou. Po zeleném modelu, který zvolila pro návštěvu Česka, se na červeném koberci prezidentského paláce Hofburg objevila v blankytně modrých šatech.

Zuzanu Čaputovou přivítal ve Vídni rakouský prezident Alexander van der Bellen. Již při příjezdu vlakem byla slovenská prezidentka v bílé halence a červené sukni jako „vystřižená z katalogu“. Právě tuhle poklonu jí „vysekl“ slovenský zpravodajský web Pluska.sk. Na červený koberec pak Čaputová vytáhla blankytně modré šaty. 

Čaputová děkovala

Při jednání s Van der Bellenem však došlo samozřejmě v první řadě na politiku - Čaputová uvedla, že povinností Slovenska je udělat vše pro to, aby si uchránilo svou svobodu a Rakousku poděkovala, že přispělo k pádu železné opony a k návratu demokracie do střední a východní Evropy.

„Děkujeme za otevření hranic našim občanům, které rovněž přispělo k pádu železné opony a návratu svobody a demokracie do naší části Evropy. Chci vás ujistit, že Slovensko nezapomíná a nesmírně si vašeho tehdejšího rozhodnutí váží,“ uvedla prezidentka s odkazem na události roku 1989.

S prezidentem Van der Bellenem se Čaputová shodla, že vztahy obou zemí jsou na nejlepší úrovni v dějinách. Podle slovenské prezidentky země nespojuje jen společná hranice, ale mnoho společných projektů v infrastruktuře, kultuře, vzdělávání či intenzivní hospodářská spolupráce.

Poklona i výtka

Van der Bellen označil na facebooku Čaputovou za „spojenkyni v boji proti hrozící klimatické katastrofě a přesvědčenou Evropanku“. A po setkání vyzdvihl mimo jiné práci slovenských zdravotních sester a opatrovatelek v rakouských rodinách.

Slovenská prezidentka, která z Bratislavy do Vídně přijela vlakem, uvedla, že se se svým rakouským protějškem chce zasadit i o další rozvoj spolupráce obou zemí při ochraně životního prostředí. Rakouského kolegu v pátek pozvala na návštěvu Bratislavy.

Na instagramu pak Čaputová poznamenala: „Do Vídně jsem dnes cestovala vlakem. Jestli to bude možné, veřejnou dopravu využiju i při dalších cestách.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Veľmi som sa tešila na dnešné stretnutie s rakúskym prezidentom Van der Bellenom. Zhodli sme sa, že naše národy spája oveľa viac než len spoločná hranica. Svedčí o tom množstvo konkrétnych projektov v infraštruktúre, kultúre, vzdelávaní, ako aj veľmi intenzívna hospodárska spolupráca. Nie je tajomstvom, že nás s pánom prezidentom spája spoločný záujem o ochranu životného prostredia. Hovorili sme veľmi konkrétne o budúcej spolupráci a pripájam sa k iniciatíve pána prezidenta, ktorá vyzýva na posilnenie ambícií v boji proti klimatickej kríze. Naše krajiny sa tiež ako jediné v celom regióne prihlásili k bezuhlíkovej budúcnosti do roku 2050 a prijímajú konkrétne opatrenia. Transformácia na moderné a klimaticky udržateľné hospodárstvo bude vyžadovať viac než len zmenu v technológiách, priemysle alebo energetike. Potrebujeme zmierniť sociálne dopady na našich obyvateľov. A tiež posilneniť sociálnu stabilitu pre všetkých občanov Európskej únie, bez ohľadu na to, v ktorej členskej krajine pracujú. Lebo to je dnes to, čo našich občanov trápi. Som presvedčená, že takéto opatrenia sú efektívnou odpoveďou aj na súčasný nárast populizmu a extrémizmu v Európe. Do Viedne som dnes cestovala vlakom. Pokiaľ to bude možné, verejnú dopravu využijem aj pri ďaľších cestách.

Příspěvek sdílený Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),Srp 30, 2019 v 7:28 PDT

„Velké znepokojení“ dal ale Van der Bellen podle agentury APA najevo kvůli jaderné elektrárně Mochovce. Slovensko a Rakousko se podle Van der Bellena v názoru na jadernou energetiku nesledují. Slovensko však Rakousku slíbilo „plnou transparentnost a informace“ a tento slib podle něj také plní.

Slovenská elektrárna se má dostavět příští rok

Jaderná elektrárna Mochovce leží poblíž Nitry, asi 100 kilometrů východně od rakouské hranice. Stavět se začala v roce 1982. Plánovány byly čtyři bloky, ale na konci 90. let byly do provozu uvedeny jen první dva. Spuštění třetího a čtvrtého bloku se původně chystalo na roky 2012 a 2013, ale opakovaně bylo odkládáno. Třetí blok by mohl být nakonec spuštěn koncem tohoto roku a čtvrtý v roce 2020. Jejich dostavba je proti původním plánům značně dražší.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na státní návštěvě Rakouska (30. 8. 2019) Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na státní návštěvě Rakouska (30. 8. 2019) | Facebook Zuzana Čaputová

Dalším sporným bodem v rakousko-slovenských vztazích je takzvaná indexace přídavků na děti, na základě které cizinci ze zemí EU pracující v Rakousku dostanou méně peněz na děti žijící ve vlasti. Van der Bellen nicméně upozornil, že řešení tohoto sporu je nutné nalézt na úrovni Evropské unie.

Čaputová se sešla ve Vídni také s kancléřkou Brigitte Bierleinovou a večer se vrací na Slovensko.

ccir ( 31. srpna 2019 21:55 )

Aj s tebou! Len sa ty o nás neboj.

ccir ( 31. srpna 2019 21:52 )

Kto vie aká či aký si ty v sympatickosti. Podľa seba súdim teba?

ccir ( 31. srpna 2019 21:50 )

A ty rozumieš aj po slovenský? Zaujímavé, asi nie keď nevieš o čom hovorí. No tak už praskni od jedu lebo Česko takú prezidentku len tak skoro mať nebude.

ccir ( 31. srpna 2019 21:46 )

Povedal ten čo jej nesiaha ani po šnúrky na topánkach!!! Ach ty šašo!

vladimir1950 ( 31. srpna 2019 08:50 )

Sorosova škeble z podtater...

Zobrazit celou diskusi