Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dohra skandálu v Rakousku: Kancléř odvolal ministra vnitra, svobodní ve vládě končí

Autor: ČTK, tva - 
21. května 2019
16:25

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen v úterý na žádost lidoveckého (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze odvolal z funkce ministra vnitra Herberta Kickla ze strany svobodných (FPÖ). Prezident to oznámil po setkání s šéfem vlády. Van der Bellen rovněž potvrdil, že Kurz ho informoval o žádosti dalších ministrů za FPÖ o zproštění vládních funkcí. Jejich posty obsadí experti, uvedl prezident. Netýká se to pouze ministryně zahraničí Karin Kneisslové, která FPÖ zastupuje v kabinetu jako nestranička a která podle prezidenta ve funkci zůstává.

Úterní krok znamená, že v Kurzově vládě zůstává její šéf a také ministři z jeho lidové strany. Vicekancléř Heinz-Christian Strache (FPÖ), jehož korupční aféra rakouskou vládní krizi rozpoutala a který svůj odchod ohlásil o víkendu, požádal o zproštění funkcí písemně v pondělí, potvrdil v úterý Van der Bellen.

Podle hlavy rakouského státu je samozřejmé, že uvolněné vládní posty „nyní budou obsazeny bezúhonnými expertkami a experty“. Prezident ujistil, že každý jednotlivý návrh osobně zváží.

FPÖ stáhla své ministry z Kurzovy vlády poté, co kancléř v pondělí oznámil, že navrhne Kicklovo odvolání. Úterní potvrzení těchto skutečností se podle rakouských médií očekávalo. Zcela novou informací je pouze to, že v kabinetu, který má alpskou republiku dovést k předčasným volbám, zůstane i po stažení FPÖ šéfka diplomacie reprezentující svobodné.

Vládní krizi prohloubil požadavek na odchod Kickla

Ještě v úterý večer by měl Kurz podle deníku Der Standard navrhnout Van der Bellenovi jména nových ministrů. Podle agentury APA by mohli být jmenováni ve středu. FPÖ v tu chvíli opustí vedení resortů vnitra, obrany, infrastruktury a sociálních věcí a také úřad vicekancléře.

Rakouská vládní koalice se rozpadla po pátečním zveřejnění videa z roku 2017, které zachycuje pozdějšího vicekancléře Stracheho, jak v rozhovoru s údajnou neteří ruského oligarchy slibuje rakouské státní zakázky výměnou za pomoc pro svou stranu v předvolební kampani.

Původně se zdálo, že by kabinet složený ze zástupců obou dosavadních koaličních stran mohl Rakousku vládnout až do předčasných voleb, které se pravděpodobně uskuteční v září. Vládní krizi však prohloubil Kurzův požadavek na odchod Kickla z vlády. Kickl byl v době pořízení videa v FPÖ zodpovědný za finance a podle Kurze není možné, aby během vyšetřování skandálu stál v čele ministerstva vnitra.

Ani Kurz svou pozici nemá jistou. Opozice žádá demisi celé jeho vlády a menší opoziční strana navrhuje vyslovení nedůvěry Kurzovi. Poslanci Národní rady by o návrhu měli jednat v pondělí. FPÖ a opoziční sociální demokraté (SPÖ) se zatím jasně nevyjádřili, jak se k návrhu postaví.

Zobrazit celou diskusi