Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakouský kancléř po skandálu „zametl“ s ministrem svobodných. Vláda nejspíš padne

Autor: ČTK, tva - 
20. května 2019
19:50

Rakouský lidovecký kancléř Sebastian Kurz se v reakci na korupční skandál rozhodl navrhnout odvolání kontroverzního ministra vnitra Herberta Kickla, v takovém případě ale svobodní (FPÖ) chtějí opustit vládní kabinet. Kurz dnes po jednání s ministrem oznámil, že na Kicklově odchodu trvá. Rakouská média předpokládají, že ministerské posty po svobodných zastoupí odborníci, kteří zemi spolu s lidovci dovedou k zářijovým předčasným volbám. Kurz o víkendu vypověděl koaliční smlouvu své Rakouské lidové strany (ÖVP) s FPÖ, stále ale existovala možnost společné vlády do předčasných voleb.

Kurz již dříve řekl v reakci na skandál kolem Heinze-Christiana Stracheho, který v sobotu odstoupil z čela svobodných i z postu vicekancléře, že je nepřijatelné, aby Kickl byl ministrem vnitra během nadcházejícího vyšetřování. Po dnešním večerním jednání s Kicklem pak Kurz prohlásil, že prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi navrhne, aby ministra odvolal.

Kurz poznamenal, že společně s prezidentem Van der Bellenem požaduje plné vyšetření skandálu kolem Heinze-Christiana Stracheho, který v sobotu odstoupil z čela svobodných i z postu vicekancléře.

Skandál podle kancléře dopadl i na Kickla

Německá média v pátek zveřejnila tajně pořízené video zachycující Stracheho, jak slibuje veřejné zakázky domnělé ruské investorce výměnou za podporu v kampani před předčasnými volbami v roce 2017.

Skandál dopadl i na Kickla, který byl v době pořízení předloňského videa generálním tajemníkem FPÖ. Samotný Kurz v tisku řekl, že je nepřijatelné, aby byl Kickl ministrem vnitra během nadcházejícího vyšetřování.

Dnešního vystoupení před novináři Kurz využil mimo jiné k tomu, aby se vyjádřil k volbám do Evropského parlamentu, které se v zemích EU uskuteční o nadcházejícím víkendu. Udělá prý vše pro posílení Evropské lidové strany.

Rakousku reálně hrozí předčasné volby

Kurzova ÖVP přitom ze skandálu FPÖ patrně vzešla posílena. Podle průzkumu, který v pondělí zveřejnil server Oe24.at, by nyní lidovce v parlamentních volbách podpořilo 38 procent občanů, což je čtyřprocentní nárůst oproti předchozímu průzkumu. FPÖ klesla o pět procent na 18 procent.

Kurzovi nově hrozí i vyjádření nedůvěry. Hlasování hodlá na příští parlamentní schůzi navrhnout opoziční poslanec Peter Pilz a existují spekulace, že by FPÖ mohla takový krok podpořit. Rakousko by pak musel k předčasným volbám dovést jiný kancléř a Kurz by byl jen řadovým poslancem.

Zobrazit celou diskusi