Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Děti mrtvé nevěsty džihádistů převezou k babičce do Vídně. K ISIS utekla v 15 letech

Autor: ČTK - 
26. srpna 2019
15:27

Rakousko přijme dvě osiřelé děti Rakušanky, která se připojila k teroristické skupině Islámský stát (IS). Oznámil to dnes mluvčí rakouského ministerstva zahraničí, podle nějž to je první případ repatriace tohoto druhu ze Sýrie do Rakouska.

„Rozhodli jsme se převézt oba sirotky a přípravy začaly... Jde o první repatriaci dětí z tohoto regionu,“ řekl mluvčí Peter Guschelbauer.

Děti staré 18 měsíců a tři roky budou odevzdány babičce ve Vídni. Jejich rodinné spříznění prokázaly testy DNA.

Matka dětí se k IS připojila v roce 2014, když jí bylo 15 let, a je podle všeho po smrti. Obě děti jsou v táboře Al-Húl na severu Sýrie, který spravují tamní kurdské úřady. Tábor je nyní domovem až 70 000 lidí, mezi nimiž je 12 000 cizinců spřízněných se členy IS. Jde o 4000 žen a 8000 dětí, uvádějí údaje kurdských úřadů. Rakousko by mohlo přijmout ještě tři další děti.

Islámský stát byl v Iráku poražen v prosinci 2017, v Sýrii letos v březnu. Kurdové si přejí, aby si země, z nichž příbuzní radikálů pocházejí, své občany převzaly. Zejména západní státy ale odmítají vzít na své území lidi spojené s teroristickým IS. Pokud s převzetím souhlasí, pak jen po malých skupinách.

V červnu bylo do Bruselu převezeno šest osiřelých potomků belgických členů IS, což byla v případě Belgie vůbec první akce tohoto druhu. Předtím souhlasila Francie s převzetím 12 dětí, z nichž deset byli sirotci. Už v březnu Francie přijala pět sirotků po francouzských členech IS, nedávno čtyři děti převzalo Německo. Země jako Uzbekistán, Kazachstán nebo Kosovo v minulosti přijaly několik desítek svých občanů.

Jecki ( 26. srpna 2019 22:05 )

Proč by babička neměla radost, děti za to nemůžou že měli hloupou matku

kritick ( 26. srpna 2019 17:06 )

tak ne, tato diskuse je ale fakt dost cinklá

Vox-populi ( 26. srpna 2019 16:52 )

Není poblíž zoo??

Zobrazit celou diskusi