Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česko už nefrčí? Německo je plné pervitinu vyrobeného v Nizozemsku

Autor: ČTK, tva - 
23. srpna 2019
18:31

Pervitin do Německa nově ve větším množství přichází z Nizozemska. Stále častěji ho tak policie zachytává v západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, informoval na svém serveru deník Die Welt. Dosud většina této drogy v Německu pochází z České republiky a dalších zemí z východu EU.

Severní Porýní-Vestfálsko se podle německého listu stává tranzitní zemí pro metamfetamin, kterému se v Německu říká crystal meth a v Česku pervitin. Nizozemsko je zjevně novým místem výroby stimulantu.

Dosud látka pocházela většinou z malých laboratoří v Česku a dalších východoevropských zemí. Nyní je ve stále větší míře vyráběn také v Nizozemsku,“ řekl mluvčí zemského kriminálního úřadu.

Třikrát větší množství zabavené drogy než loni

Podle informací celníků je přitom většina drogy odhalené v nejlidnatější německé spolkové zemi pravděpodobně určena pro trh ve východním Německu.

Zatímco loni celníci zabavili v Severním Porýní-Vestfálsku 15 kilogramů vysoce návykové omamné látky, v prvním pololetí tohoto roku už byly zaznamenány tři větší záchyty, při nichž bylo nalezeno 18, 13, potažmo 7,6 kilogramu drogy. „Předpokládáme, že na konci roku bude počet ještě výrazně vyšší,“ řekla mluvčí celní policie.

Policisté zajistili několik varen pervitinu (ilustrační foto) Policisté zajistili několik varen pervitinu (ilustrační foto) | NPC PČR

Rovněž zemský kriminální úřad hovoří o nárůstu počtu případů. Policie v roce 2018 zaznamenala 153 nálezů čítajících dohromady 3,61 kilogramu pervitinu. Předloni bylo záchytů 18 a bylo při nich odhaleno 2,24 kilogramu pervitinu.

Celkově ale hraje pervitin v Severním Porýní-Vestfálsku menší roli než jiné drogy. Podle kriminálního úřadu loni činil podíl zajištěného pervitinu na celkovém množství zabavených omamných látek ve spolkové zemi pouze 0,1 procenta. „Ve východním Německu představuje meth mnohem větší problém,“ řekl mluvčí místních kriminalistů.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Vox-populi ( 23. srpna 2019 19:02 )

Každého prodejce drog a fetaka na místě popravit!

Zobrazit celou diskusi