Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Tábor pro děti z Afriky se změnil v kšeft: „Sirotky“ dostaly rodiny v Belgii

Autor: tsv - 
18. srpna 2019
08:40

Belgický soud vyšetřuje případ únosu několika dětí z Demokratické republiky Kongo. Děti prezentovány jako sirotci byly předány do péče belgickým adoptivním rodinám. O několik let později se na základě testů DNA ukazuje, že většina z nich sirotky ve skutečnosti není. Na webu to uvedla BBC.

Pár stovek kilometrů severně od hlavního města Konga Kinshasy se nachází vesnice Gemena. Je to právě tato vesnice, ze které záhadně zmizelo několik nezletilých.

Krejčí Abdula Libenge (34) patří do jedné z místních rodin, která v květnu 2015 poslala své dítě do Kinshasy na údajný letní prázdninový tábor. Děti se z tábora nikdy nevrátily, a jelikož obyvatelé Gemeny neměli přístup k policejním či soudním autoritám, nezbylo jim nic jiného než čekat.

Dva roky po zmizení Libengovy dcery navštívili muže dva novináři, kteří mu mohli po dlouhém čekání konečně vysvětlit, co přesně se s jeho potomkem stalo. Belgičtí žurnalisté Kurt Wertelaers a Benoit de Freine adoptivní podvody odhalili a rozhodli se vydat do Konga najít pokrevní příbuzné údajných sirotků.

Matka obraná o dítě: Celá rodina mi to vyčítá

Matka rodiny, kterou toto neštěstí také postihlo, sdělila novinářům, že se nejdříve prázdninový kemp zdál být perfektní příležitostí pro jejich děti. A tak neváhali a poslali je na cestu. Celá manželova rodina mi to vyčítá, sdělila novinářům Suriya Muyombe.

Novináři se následně vrátili do Bruselu s nasbíranými důkazy, včetně výsledků testů DNA. Sirotčinec Tumaini v Kinshase, který děti unesl a předal adoptivním rodinám, byl nedlouho poté uzavřen. Právnička a vedoucí sirotčince Julienne Mpemba je dočasně odsouzena k domácímu vězení, zatímco se případ nadále prošetřuje.

Adoptivní rodiny trpí

Některé z belgických adoptivních rodin přiznaly, že měly podezření už dříve. „Kvůli reputaci Konga jsem se adopce velice obával, ale agentura nás do toho tlačila a ujistila nás o tom, že se jedná o naprosto legální proces,“ sdělil nejmenovaný rodič. „Bylo to jako facka na tvář, když jsme se to dozvěděli. Tomuto jsem se odjakživa chtěl vyhnout. A nyní jsem ukradl dítě.“ Celkem se nyní vyšetřuje případ patnácti unesených dětí.

Co se stane s dětmi?

Je teď na belgickém rodinném soudu, aby rozhodl o dalším postupu. Komu dítě připadne, se bude soudce rozhodovat převážně na základě přání dítěte. Budeme to řešit jako jednotlivé případy, každopádně by ale mělo záležet hlavně na tom, co řekne dítě. Nemůžeme jen tak rozhodnout o tom, co je pro něj nejlepší, bez toho, aniž bychom přihlédli k jeho názoru,“ konstatuje právník Cantwell.

Kudlankacz ( 18. srpna 2019 10:40 )

Je to smutné, protože děti nejspíš budou chtít žít v Belgii. Ale na své rodice a příbuzné si ještě pamatují.
Snad se to vyřeší tím, že časem budou k původním rodičům občas jezdit...
Zwile, asi máte dobrou a spokojenou rodinu, milující děti. A nic vám ke spokojenosti nechybí.
Měl jste kliku, že jste se narodil se správnou barvou kůže,
Dobrým rodičům,
Měl možnost vzdělání i pak práce.
Ale není to vašim přičiněním...

Proto asi píšete tak zpovykaně.
Mj. osobně jsem proti té hrůzné masové migraci. Ale když si někdo O VLASTNÍ VŮLI adoptuje dítě, tak mu je nejspíš jedno, jestli je hnědé, zelené, kostkované... 😄😄😄 ♥️🍀♥️

Zobrazit celou diskusi