Bojíte se infarktu? Uberte na mase a přidejte ovoce a zeleninu, radí studie
Konzumování omezeného množství masa a více rostlinné stravy dává nová studie do spojitosti s delším životem a menším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Výzkum proběhl na Johns Hopkins Bloomberg Schoolf of Public Health a informoval o něm web americké televize CNN.
Bezmasá dieta, případně i taková, ve které rostlinná strava převažuje nad tou živočišnou, může snížit riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami až o 16 procent. Celkové riziko předčasného úmrtí pak snižuje až o 25 procent, uvádí studie zveřejněná tento týden.
„Za rostlinné pokrmy považujeme ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, ořechy a luštěniny,“ řekl hlavní autor studie profesor Casey Rebholz.
„Do živočišné stravy zahrnujeme maso, vejce, mléčné výrobky, ryby a plody moře,“ dodal.
„V této konkrétní studii jsme nezkoumali jídelníček, ve kterém by živočišné pokrmy úplně chyběly. Šlo nám o to zjistit, jaký vliv na zdraví má jejich poměrné množství v dietě,“ vysvětlil Rebholz.
Nemoci srdce a cév zabíjí nejvíc
Výzkum zkoumal celkem 12,168 Američanů ve středním věku. Vědci je pozorovali od roku 1986 do 2016, na začátku studie nikdo z nich netrpěl žádnou kardiovaskulární chorobou.
Předmětem zájmu expertů bylo především složení stravy účastníků a jeho vliv na výskyt srdečních selhání, mrtvic a podobně. Po analýze veškerých dat došli výzkumníci k závěru, že ti, kteří jedli více rostlinných jídel, měli o 16 procent menší šanci onemocnět srdečně-cévní chorobou a o 32 procent menší pravděpobnost, že na ni zemřou. Celková vyhlídka na předčasnou smrt u nich byla o 18 až 25 procent nižší.
Studie ale má své nedostatky. Informace o složení jídelníčků totiž lidé poskytovali samostatně, bez přímé kontroly vědců. To zvyšuje riziko nepřesnosti celého výzkumu. Podle Světové zdravotnické organizace jsou kardiovaskulární nemoci celosvětově nejčastější příčinou lidského úmrtí.
V čem tkví kouzlo zeleniny?
„Poznatky této nové studie jsou důležité,“ uvedla doktorka Dr. Michelle McMackenová z newyorské univerzity. „Ukazují, že čím vyšší je v běžné populaci konzumace rostlinné stravy, tím nižší je u těchto lidí riziko předčasné smrti, a to bez ohledu na to, jestli jsou vegetariáni,“ dodala.
Lékařka také vysvětlila, proč jsou rostliny tak zdravé. „Obsahují více prospěšných živin jako například vlákninu, rostlinné tuky, draslík a řadu antioxidantů. Současně v nich najdeme méně látek škodlivých, například živočišné železo, živočišné tuky a také konzervanty.“