Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž (28) uvízl v puklině mezi skalami. Na záchranu čekal dlouhé čtyři dny

Autor: tsv, The Sun - 
8. srpna 2019
19:05

Čtyři dny hrůzy má za sebou osmadvacetiletý Sum Bora, který uvízl v úzké puklině mezi skalami v kambodžské džungli. Do pasti spadl poté, co se pokusil vytáhnout upuštěnou baterku. Na záchraně mladého muže se podílelo skoro 200 lidí a trvalo dlouhých 10 hodin, než ho vysvobodili.

Nehoda se stala ve skalní džungli Chakry v severozápadní provincii Battambang, kde muž sbíral netopýří trus. Kambodžský server Fresh News zveřejnil, že po Sumovi začali jeho rodinní příslušníci pátrat až po třech dnech od jeho zmizení.

Zaklíněného ve skále našel Suma jeho bratr, který okamžitě zalarmoval záchranáře. Mluvčí kambodžské policie Sareth Visen sdělil, že na vyprošťování pracovalo celkem 200 mužů. Suma opatrně vysvobodili postupným odlupováním vrstev skály, ve které byl uvězněn. Práce jim zabrala přes deset hodin.

Muž byl z pukliny vyproštěn ve středu kolem šesté hodiny odpoledne. Extrémně zesláblého Kambodžana poté okamžitě odvezli do nejbližší nemocnice, zveřejnil Sareth Visen.

Záchranná akce byla vedena specialisty z kambodžské organizace rychlé pomoci (Rapid Rescue Company 711), která je přímo napojena na elitní vojenskou složku premiéra Hun Sena. Stejná skupina zasahovala po červnovém pádu budovy v jižním městě Sihanoukville, který zapříčinil smrt 24 lidí.

Kambodža patří mezi nejchudší země planety. V chudobě žije 35 % celkové populace, která činí 15,2 milionu obyvatel.

Netopýří trus, pro který se muž do skalisek vydal, je používán jako hnojivo. Jeho prodej bývá častým vedlejším příjmem chudých farmářů, kteří se za účelem získání produktu občas pokouší přilákat netopýry i na své vlastní pozemky.

Sumova příhoda velice připomíná známý film s názvem 127 hodin, kde si v hlavní roli zahrál James Franco. Snímek znázorňuje hororovou událost, která se stala horolezci Aronu Ralstonovi při prolézání kaňonu v americkém Utahu.

Při šplhání po Bluejohnském kaňonu mu obří padající balvan zaklínil ruku ke stěně skály. Muž si ji následně musel uřezat tupým kapesním nožíkem, čímž si zachránil život. Uvězněný byl po dobu pěti dnů.

Zobrazit celou diskusi