Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pekelné tropy budou častější. Změňte zacházení s jídlem, jezte méně masa, radí experti

Autor: ČTK - 
8. srpna 2019
12:24

Nedávno se Evropou přehnala vlna tropů, kdy se teploty vyšplhaly ke čtyřicítce. Pekelné vedro spalovalo Francii, Německo, hic byl i v Česku. Na panelu OSN v Ženevě, ale právě i v Česku dnes padají varování, že vedra a sucha budou do budoucna ještě intenzivnější. A delší. Experti proto radí mj. lépe chránit lesy. Ale také třeba postupně měnit chování spotřebitelů, zacházení s potravinami i stravovací návyky. 

V následujících dekádách se zvýší počet, intenzita i trvání veder i sucha nejen ve Středomoří, uvádí se ve zprávě, kterou dnes v Ženevě zveřejnil panel OSN pro změny klimatu (IPCC). Zpráva, na níž se podílela více než stovka expertů z několika desítek zemí světa včetně Česka, doporučuje mimo jiné lépe chránit lesy. Mělo by se změnit i chování spotřebitelů, například je žádoucí snížení spotřeby masa.

Snižte spotřebu masa, doporučují vědci

Zpráva IPCC upozorňuje, že ke zmírnění globálního oteplování nestačí jen snižovat emise oxidu uhličitého produkovaného továrnami či auty, ale je třeba změnit způsob využívání půdy i chování spotřebitelů. Extrémy počasí, na nichž se změny klimatu podílí, totiž ovlivní i produkci potravin.

Snížení spotřeby masa má přispět k omezení množství metanu, který při trávení produkují hospodářská zvířata a který se rovněž podílí na skleníkovém efektu, a přispívá tak ke změně klimatu.

Asi čtvrtinu škodlivých skleníkových plynů podle zprávy produkuje zemědělství, lesnictví a další využívání půdy. Vědci ve zprávě zdůrazňují důležitost přechodu na udržitelný způsob hospodaření s půdou, který nebude produkovat takové množství skleníkových plynů. Je nutné podle nich také podporovat zadržování vody v krajině i obnovovat rašeliniště.

Zprávou panelu OSN se mají zabývat další zasedání o ochraně životního prostředí, mimo jiné konference OSN o boji s rozšiřováním pouští v září v Indii a konference OSN o změně klimatu v Santiagu de Chile v prosinci.

Klimatolog: Člověk chce jíst i pít, musí ale jinak

Růst populace zvyšuje nároky na spotřebu, planeta je ale podle klimatologa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radima Tolasze schopna uživit všechny, pokud se změní hospodaření s půdou a potravinami.

Tolasz, který byl zástupcem Česka v Ženevě, novinářům také řekl, že důležité je, jak se změní hospodaření s půdou a lesy. K uveřejněné zprávě pak podotkl: „Konkrétně analyzuje dopady pro člověka, který chce jíst, pít a užívat krajinu.“ Dokument uvádí, jak by se člověk měl chovat, aby mu potřebné zdroje v době změn klimatu zbyly.

Pro klimatologa bylo při skládání zprávy z jednotlivých příspěvků překvapující, že na Zemi žije stále 820 milionů podvyživených lidí, na druhou stranu miliardy lidí trpí nadváhou. Další problém přináší nespotřebovaná potrava. „Planeta je schopna uživit lidi s přehledem, ale musíme to dělat trochu jinak,“ uvedl Tolasz s tím, že jednotlivá doporučení pro Českou republiku musejí přinést experti.

Z pohledu Česka se změny podle klimatologa dotknou nejen jihu Moravy, což je nejteplejší část státu. Ke změně podle Tolasze vybízí také fakt, že zemědělství na světě spotřebovává 70 procent dostupných vodních zdrojů.

Boj s plýtváním

Podle Vojtěcha Koteckého z organizace Glopolis dnes zveřejněná zpráva rozebírá roli půdy a přírody v ekonomice, jejíž rozměr si úřady zatím neuvědomují. Novinářům řekl, že zpráva poukazuje také na roli půdy v globálním problému, který oteplování planety znamená. Ukazuje podle něj, že vedle ukončování spotřeby uhlí by ke snížení skleníkových plynů výrazně pomohlo například zvyšování humusu v půdě či zamezení plýtvání s potravinami, kterých se na cestě ke spotřebiteli nyní ztrácí až třetina.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prycsnima ( 8. srpna 2019 14:57 )

Experti?
Čů ráci sou to!
Jediný co pomůže je snížení množeňí lidí.
Vždyť se to množí a množí a už nemaj co žrát ale je bat to jo.

Zobrazit celou diskusi