Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zátah v amerických továrnách odhalil 680 imigrantů. Bez dokladů budou vyhoštěni

Autor: ČTK, for - 
7. srpna 2019
22:20

Americké imigrační úřady provedly rozsáhlý zátah v sedmi továrnách na zpracování potravin ve státě Mississippi, zadržely při tom 680 lidí. Uvedla to ve středu agentura AP. Podle šéfa Úřadu pro imigraci a cla (ICE) Matthewa Albencea jde o největší počet zadržených za více než deset let a nejspíš také o největší počet zadržených v jediném státě. Operace se soustředila na malá města poblíž metropole Jackson, kde pracují zejména latinskoameričtí imigranti.

Na zátahu se podílelo asi 600 agentů imigračního úřadu, kteří se rozptýlili po továrnách, ale i v jejich okolí, aby pracovníkům zabránili v útěku. Terčem operace bylo několik firem a jejich továrny, zejména na zpracování drůbeže. Jednou z nich byla i společnost Koch Foods ve městě Morton, jejíž zaměstnance odvezli ve třech autobusech k dalšímu prověřování. Agenti chtěli po všech zaměstnancích, aby se identifikovali a předložili doklady. Pokud to neučinili, byli zadrženi.

Prezident Donald Trump už v červnu oznámil, že americké úřady provedou rozsáhlé zátahy namířené proti migrantům bez dokladů. Cílem těchto operací má být nejen vyhoštění nelegálně pobývajících přistěhovalců, ale také odrazení dalších občanů středoamerických zemí, aby se do Spojených států vydávali.

Trumpův záměr tvrdě kritizují opoziční demokraté a skupiny na ochranu lidských práv. Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v červnu prohlásila, že chystané razie jen povedou k teroru a k rozdělení rodin migrantů.

Trump dal už v roce 2016 během volební kampaně najevo, že migrační otázku považuje za stěžejní bod svého politického programu. Zavázal se tehdy i k razantním krokům, které proud přistěhovalců ze středoamerických států zastaví.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině