Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hromadné těhotenství na dětské JIP: Letos tu má porodit 36 sestřiček

Autor: tva - 
30. července 2019
15:35

Do kuriózní situace se dostala stanice jednotky intenzivní péče porodního oddělení dětské nemocnice v Kansas City. Termín porodu v letošním roce tu má hned 36 sestřiček. A pro několik z nich znamenalo vlastní těhotenství úplně nový pohled nejen na svou práci, ale i na celý život. Informoval o tom web americké televizní stanice ABC News.

Baby boom se zde stal i terčem vtipných narážek pacientek. „Některé říkají, že se u nás bojí i napít vody, aby nepřišly do jiného stavu,“ říká sestřička oddělení Allison Roncová (32), která byla první z tří tuctů žen, které v tomto roce porodily – už začátkem ledna. Kromě ní už má příchod dítěte na svět za sebou devatenáct dalších kolegyň.

„Když se vám narodí zdravé dítě a pak jdete do práce, kde se staráte o často těžce nemocná novorozeňata, úplně vám to změní pohled na to, co děláte, a posune vás to na vyšší úroveň empatie, které jste schopná,“ připojila Roncová.

Onemocnění vlastního syna ji posílilo

Její kolegyně Sarah Carboneauová (27) má za sebou v souvislosti s jejím nedávno narozeným dítětem intenzivní zážitek. Bena, který se narodil 9. února, brzy diagnostikovali se skrytou srdeční vadou.

„Byl to šok. V práci jsem na to zvyklá, ale tohle bylo úplně jiné. Najednou se něco takového týkalo mého vlastního dítěte,“ svěřila se sestřička, aby dodala:„Okamžitě jsme Bena umístili k nám do nemocnice. Najednou jsem byla v obležení všech kolegů a další lidí z práce. Všichni mi poskytovali podporu a vyjadřovali naději. A během operace, kterou můj syn musel podstoupit, všichni odvedli výjimečnou práci.“

Ben se po pár dnech od zákroku rychle zotavil a nyní je z něj zdravý kojenec. Carboneauové stačily tři dny v čekárně, aby pochopila, co její práce skutečně znamená. Tím spíše, když poté narazila na matku malého pacienta se stejným zdravotním problémem, jaký sužoval jejího syna.

„Mluvila jsem s ní o tom, že vím, co zažívá, protože jsem si prošla přesně tím samým. Šťastný konec, jaký měl Benův případ, mi umožnil podat pracovní výkon se skutečnou přidanou hodnotou. A to je jedna z nejkrásnějších věcí na světě,“ řekla dojatá sestřička.

Zobrazit celou diskusi