Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecko vyděsilo silné zemětřesení. Vystrašení lidé vybíhali z domů

Autor: peb, ČTK - 
19. července 2019
14:18

Řecko dnes ve 14:13 místního času (13:13 SELČ) zasáhlo krátké zemětřesení o síle 5,1 stupně. Jeho ohnisko bylo 22 kilometrů severozápadně od Atén v hloubce 12 kilometrů, informovala evropská agentura pro sledování zemětřesení EMSC. Americký geologický ústav USGC otřesy vyhodnotil na 5,3 stupně. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti či vážné škody.

Bylo silné, ale naštěstí krátké, prohlásil o zemětřesení jeden ze svědků. Podle seismologů byly otřesy hodně patrné, protože ohnisko bylo blízko k zemskému povrchu.

 

Lidé v Aténách při záchvěvech půdy vybíhali z domů, napsala agentura AP. Vysoké budovy v metropoli byly po zemětřesení evakuovány, uvedla agentura Reuters. Naposledy v řeckém hlavním městě zemětřesení udeřilo v roce 1999.

Podle místních médií otřesy způsobily výpadky elektrického proudu a telekomunikačních sítí. Hasičům v metropoli volají lidé uvěznění ve výtazích. Otřesy v přímém přenosu ze studia zaznamenala státní televize ERT. 

Posíláme zprávu SMS o zemětřesení v informačním systému Drozd s žádostí, aby čeští občané dbali pokynů místních úřadů a pokud možno nevstupovali do budov, řekla ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štichová.

Podle informací Černínského paláce evakuovaly kvůli zemětřesení své zastupitelské úřady v řecké metropoli některé země, například Finsko, Británie, Dánsko a Irsko. Český zastupitelský úřad evakuován nebyl.

Panují obavy, že otřesy se mohou opakovat. EMSC zaznamenal už dvě vlny následných otřesů o síle 3,2 a 3,6 stupňů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

drzaaaa ( 19. července 2019 15:26 )

Zobrazit celou diskusi